Programi

Google Asistent će vam omogućiti da ga naučite neobična imena

Google Asistent će vam omogućiti da ga naučite neobična imena
Foto: Ilustracija | Google Asistent će vam omogućiti da ga naučite neobična imena

Google predstavlja pregršt novih ispravki koje će Asistentu poboljšati izgovaranje neobičnih imena i razumijevanje konteksta razgovora koje s njim dijelite.

Za početak ćete uskoro imati priliku da ga naučite kako izgovarate imena vaših kontakata, slično kao što ga već možete naučiti kako izgovarate svoje ime. 

Prema Google, "Asistent će slušati vaš izgovor i pamtiti ga", bez potrebe da kompanija čuva snimak. 

Google predstavlja pregršt novih ispravki koje će Asistentu poboljšati izgovaranje neobičnih imena i razumijevanje konteksta razgovora koje s njim dijelite. Google kaže da će ta funkcija prvo biti dostupna na engleskom, iako se "nada" da će biti dostupna i na drugim jezicima. Kada na telefon stigne novo ažuriranje, dodirnite "Record your own" opciju u polju za kontakt u meniju podešavanja Asistenta da biste započeli.

Kompanija kaže da je u potpunosti obnovila modele razumijevanja prirodnog jezika AI da bi tačnije shvatila kontekst. 

Zahvaljujući uključivanju Google-ove BERT tehnologije, ona sada može obrađivati reči holistički, umjesto jednu po jednu. 

Sa tim dodacima, Google tvrdi da "Asistent sada može da odgovori skoro 100 odsto tačno na alarme i zadatke tajmera". U praksi to znači da možete učiniti nešto poput promjene mišljenja u sredini rečenice i Asistent će slijediti vaš tok misli. Ako živite u SAD, ovu funkciju možete isprobati već danas na pametnom zvučniku koji podržava Asistent, a dostupnost na telefonima i pametnim ekranima će uslijediti "uskoro".

I na kraju, Google koristi istu BERT tehnologiju da bi dodatno poboljšao kontekstualnu svijest Asistenta. Recimo da započnete razgovor o Majamiju i na kraju zatražite preporuke za najbolje plaže, znaće se da mislite na plaže u Majamiju. Slično tome, takođe može da razumije pitanja u vezi sa stvarima koje gledate na telefonu ili pametnom ekranu. Sva ta poboljšanja treba da čine razgovore sa Asistentom prirodnijim i korisnijim.

Izvor: Engadget  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije