Programi

Google Maps počinje da usmjerava vozila na ekološke rute

Google Maps počinje da usmjerava vozila na ekološke rute
Foto: Pixabay/Ilustracija | Google Maps počinje da usmjerava vozila na ekološke rute

Googleova aplikacija Maps počeće, u okviru borbe protiv klimatskih promjena, da usmjerava vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će ta funkcija biti pokrenuta tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u drugim zemljama, u okviru opredjeljenja kompanije da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena.

"Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađemo ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je direktor proizvodnje Rasel Diker, prenosi Rojters.

Google navodi da relativne procjene emisija donosi ispitivanjem različitih tipova vozila i puteva, oslanjajući se na podatke američke Nacionalne laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE).

Podaci o putu dolaze iz automobila sa Street Viewom, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Džef Gonder rekao je da je s laboratorijom, koja je razvila alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio tačnost svojih procjena.

Google Maps će od juna početi da upućuje vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama, u kojima su neka vozila zabranjena u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U narednim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i drugim vidovima prevoza na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije