Programi

Google Play Store je za 10. rođendan dobio novi logo

Google Play Store je za 10. rođendan dobio novi logo
Foto: Unsplash/Mika Baumeister | Google Play Store je za 10. rođendan dobio novi logo
N.N.

Play Store je zvanično napunio 10 godina, a Google je odlučio da ovaj jubilej ozvaniči i obilježi prigodnim događajem.

Pored novog logoa, koji će krasiti Google Play Store, od 25. jula kreće promocija koja će članove programa nagrađivati sa deset puta više Play Points za obavljene kupovine.

Google je Play Store objavio 2012. godine, kako bi objedinio sve svoje tadašnje prodavnice u jedinstvenu prodavnicu: Android Market (aplikacije), muzika, e-knjige i video. Korisnici su nakon toga mogli da kupe bilo šta što je Google nudio na jednom sajtu i preko velikog broja aplikacija.

Jubilej prodavnice stiže u periodu kada Play Store u velikoj mjeri evoluira. Kompanija je preradila Play Newsstand u Google News tokom 2018. godine, dok je u 2020. završio prebacivanje iz Play Music u YouTube Music. Tokom ove godine, Movies & TV sekcija će biti povučena a sadržaj se prebacuje u TV aplikaciju.

Play Store je i dalje netaknut, ali je značajno više fokusiran na određene segmente nego što je to bio prije deset godina. Google je morao da povede računa i o bezbjednosti, pa je tokom juna ove godine pooštrio svoju politiku korišćenja, koja zahtijeva da sve aplikacije koriste Play Store sistem naplate.

Evropska unija je dijelom izmijenila taj pristup svojim pravilima, koja zahijtevaju pristup eksternim platformama za plaćanje. Ovome teže i drugi regulatori, čemu će Play Store u budućnosti morati da se prilagodi.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije