Programi

Google i Apple dobili kazne od po 10 miliona evra u Italiji

Google i Apple dobili kazne od po 10 miliona evra u Italiji
Foto: Pixabay | Google i Apple dobili kazne od po 10 miliona evra u Italiji

Google i Apple su u novom problemu s evropskim regulacionim tijelima. Ovog puta "na zub" su ih uzeli Talijani.

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog takmičenja izrekao je Googleu i Apple novčane kazne od 10 miliona ecra zbog "agresivne prakse" povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

U saopštenju za medije talijanski regulator naveo je kako navedene američke tehnološke kompanije nisu pružile jasne i neposredne informacije o tome kako prikupljaju i koriste podatke korisnika njihovih usluga, prenosi Rojters.

Iz Googlea i Applea su izrazili neslaganje s odlukom talijanskog regulacionog tijela i najavili žalbu na donesenu odluku.

Talijansko regulciono tijelo tvrdi da je sistem, kad korisnici tek postavljaju svoj koristički račun na Googleu, dizajniran na takav način da se nameće usvajanje uslova i pravila korištenja njihovih podataka.

U slučaju Applea, dodaje talijanski regulator, korisnici niti nemaju izbora. No u Applu misle drugačije.

Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele dijeliti  te kako ih se može koristiti, ističu iz Applea u svom saopštenju, opisujući odluku talijanskog regulacionog tijela kao pogrešnu.

Google je u saopštenju istaknuo da su slijedili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge te im omogućuje jasne informacije oko njihovog korištenja.

Kazna koju je talijanski regulator za zaštitu tržišnog takmičenja, zapravo je maksimalna koja se može izreći za takve slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije