Programi

Google na I/O konferenciji iznio mnogo detalja o Android Q

Google na I/O konferenciji iznio mnogo detalja o Android Q
Foto: N.N. | Google na I/O konferenciji iznio mnogo detalja o Android Q

​Google je dio ovogodišnje I/O konferencije posvetio i Androidu Q. Riječ je o idućoj velikoj nadogradnji Android OS-a, desetoj po redu, koja će zvanično biti predstavljena ove jeseni.

Do sada smo imali prilike dosta toga saznati o Androidu Q, a Google je otkrio i neke nove informacije, a posebni naglasak je stavljen na privatnost. Na primjer Google će u narednom periodu u svojj pretraživač, karte i YouTube integrisati inkognito mod koji će omogućiti da se pretraživanja u ovim aplikacijama ne povezuju s korisničkim nalogom.

Android Q prvi će dobiti opciju prevođenja uživo koja se zasniva na mašinskom učenju – Live caption. Kako sam opis govori, prilikom reprodukcije videa ili zvučnog sadržaja titlovi će se automatski početi prikazivati na ekranu uređaja. Sistem za rad ne treba konekciju s Internetom što ujedno znači kako niti jedan podatak neće napustiti korisnikov uređaj.

Zahvaljujući mašinskom učenju sve aplikacije za slanje poruka moći će koristiti opciju Smart Reply koja će osim brzih odgovora omogućiti i brže akcije. Primjerice, ako korisnik unutar poruke primi i adresu, biće u mogućnosti odmah iz obavještenja pokrenuti Google Maps sa željenom lokacijom, bez napuštanja aplikacije.

Tamna tema je također najavljena. Osim što će omogućiti manju potrošnju baterije na urešajima sa OLED ekranima, omogućiće i manje zamaranje očiju kada se uređaj koristi u uslovima lošijeg osvjetljenja.

Google je istakao kako Android Q sadrži gotovo 50 novih karakteristika koje se odnose na sigurnost i privatnost. Kako se godinama pod povećalom javnosti nalazi opcija određivanja lokacije Google je poradio i na njoj. Dolaskom Androida Q korisnik će biti obaviješten svaki put kada pristup lokaciji zatraži neka aplikacija koja se ne koristi često. Takođe će korisnicima biti omogućeno da sami odrede kojoj aplikaciji i u kojoj mjeri žele dati mogućnost praćenja njihove lokacije. Korisnici će moći odabrati između tri opcije – da se njihova lokacija s aplikacijama dijeli svo vrijeme, samo u trenutcima dok koriste određenu aplikaciju ili nikada.

S dolaskom Androida Q trebale bi stići i češće sigurnosne nadogradnje. Iste će se instalirati u pozadini te neće biti potrebno nanovo pokretati uređaj. Za korisnike koji se ne mogu fokusirati na rad stiže opcija Focus mode. Kako mu samo ime kaže, tu je da im pomogne fokusirati se na rad, a dok je uključen korisnici neće primati obavještenja na telefon kako ih ne bi smetala. Korisnici će imati mogućnost samostalnog odabira koje im aplikacije najviše odvlače pažnju. Jednom uključen, Focus mode će ostati aktivan sve dok se telefon ponovno ne postavi u standardni mode.

Za roditelje koji žele znati na koji način njihovo dijete koristi telefon stiže Family Link. Roditelji će osim praćenja aplikacija, moći odrediti koliko se koja aplikacija može koristiti te kada je vrijeme da dijete ostavi telefon i krene na spavanje.

Google je najavio i integrisanu podršku za preklopne telefone sa savitljivim ekranima. Na takvim uređajima opcija Screen Continuity pamtiće radnje na ekranu kako bi se isti sadržaj pojavljivao nezavisno od toga je li ekran rasklopljen ili ne. Na primjer, ako je korisnik pisao poruku na malom ekranu, te usred toga rasklopio telefon u veći format, na velikom ekranu će nastaviti pisati poruku kao da je tamo i započeo, te obratno.

Google je omogućio preuzimanje Beta verzije za 21 uređaj, od 13 različitih proizvođača – OnePlus, Xiaomi, Asus, Nokia, Oppo, LG, Sony, Essential i druge. Više o novostima koje će stići s Androidom Q možete saznati ovdje.

(bug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije