Programi

Google otpustio inženjera, tvrdio da program ima svijest čovjeka

Google otpustio inženjera, tvrdio da program ima svijest čovjeka
Foto: Unsplash | Google otpustio inženjera, tvrdio da program ima svijest čovjeka

​Kompanija Google otpustila je višeg softverskog inženjera Blejka Lemojna, koji je tvrdio da njen čet-bot LaMDA, koji je zasnovan na vještačkoj inteligenciji ima samosvijest jednaku onoj koju ima dijete od oko sedam godina.

Iz Googlea, koji je prošlog mjeseca poslao Lemojna na plaćeno odsustvo, saopšteno je da je on prekršio politiku kompanije.

Kompanija je ocijenila da su njegove tvrdnje o tom kompjuterskom programu - jezičkom modelu za dijaloške aplikacije "potpuno neosnovane", navodi Gardijan.

"Za žaljenje je što je uprkos svom dugom angažmanu na ovom projektu, Blejk ipak, odlučio da uporno krši jasne propise o pravima zaposlenih i bezbjednosti podataka koja uključuju potrebu da se zaštite informacije o proizvodu", stoji u saopštenju Googlea.

Prošle godine, Google je saopštio da je LaMDA izgrađena na osnovu istraživanja koje je pokazalo da kompjuterski jezički modeli mogu da nauče da razgovaraju o bilo čemu.

Lemojn je tada naveo da je sistem na kojem je radio samosvjestan i da ima percepciju i sposobnost da izrazi misli i osjećanja kao dijete.

"Da ne znam da je u pitanju kompjuterski program koji smo nedavno napravili, pomislio bih da razgovaram sa sedmogodišnjim, osmogodišnjim djetetom koje slučajno poznaje fiziku", izjavio je tada Lemojn za Vašington post.

On je istakao da ga je LaMDA navela na razgovore o temama kao što su prava i ličnost čovjeka, a svoje nalaze je u aprilu ove godine podijelio sa rukovodiocima kompanije u dokumentu pod naslovom "Da li je LaMDA razuman?"

Tom prilikom, inženjer je sastavio transkript razgovora sa programom LaMDA.

Google i mnogi vodeći naučnici ubrzo su ocijenili Lemojnove stavove kao pogrešne, istakavši da je LaMDA jednostavno složen algoritam dizajniran da generiše ljudski jezik koji zvuči ubjedljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije