Programi

Google promijenio logotip (VIDEO)

Google promijenio logotip (VIDEO)
Google promijenio logotip (VIDEO)

Prije nekoliko sedmica iz Googlea su objavili kako će dosadašnja krovna kompanija postati dio matične kompanije Alphabet, a danas su kao znak velikog restrukturisanja kompanije, predstavili i novi logotip.

– Logotip postaje dio nove porodice koja uključuje Googleove tačkice i ikonu 'G' - stoji u objašnjenju izgleda novog logotipa ove kompanije koja trenutno broji više od 57 hiljada zaposlenih, a godišnji prihodi iznose 66,001 milijardi američkih dolara. Natpis 'Google' sada je napisan fontom sans-serif, što bi ga trebalo učiniti modernijim i razigranijim.

Prvi Googleov logotip stvoren je 1998. godine kada su ga Lari Pejdž i Sergej Brin koristili za svoj diplomski projekt na Univerzitetu Stanford. Nešto kasnije iste godine, na festivalu Burning Man stvorili su prvi doodle logotip s porukom da nisu u uredu. U septembru se Google preselio na google.com i tada je njegovo beta izdanje podijeljeno sa svijetom.

U maju 1999. mijenjaju font logotipa u elegantniji 'Catull'. Punih 11 godina poslije, u maju 2010., logotip mijenjaju u svjetliji, te smanjuju sjenu koju bacaju slova. U septembru 2013. slova postaju još plošnija, a danas, dvije godine kasnije, logotip postaje dio nove porodice koja uključuje Googleove tačkice i ikonu 'G'. Iz kompanije su kazali da će novi logo uskoro označavati sve njihove proizvode, a već se nalazi na njihovoj glavnoj stranici gdje u animaciji ruka flomasterom prvo briše stari logo i ispisuje novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije