Programi

Google stopira preuzimanje zastarjelih aplikacija

Google stopira preuzimanje zastarjelih aplikacija
Foto: Pixabay | Google stopira preuzimanje zastarjelih aplikacija

Play Store trenutno ima toliko aplikacija, da je jednostavno potrebno izbaciti dio njih. Upravo je to ono što Google namjerava da uradi sa onim aplikacijama koje su veoma stare.

Sigurnost i bezbjednost su glavne odlike najnovijih Android ažuriranja. Međutim, veliki broj tih starih i zapuštenih aplikacija ne podržava sve nove zahtjeve Google softverske platforme.

Kasnije tokom ove godine, Google će preduzeti određene korake kako bi obezbijedio da zastarjele aplikacije ne utiču negativno na korisnikovu bezbjednost.

Trenutno, Google zahtijeva da nove aplikacije i ažuriranja aplikacija ne ciljaju API-je koji su jednu verziju iza najnovije. Međutim, postoji ogroman broj starih aplikacija koje godinama nisu ažurirane.

Google ne planira da te aplikacije u potpunosti izbaci sa Play Storea, ali ih korisnici vjerovatno neće često viđati. Kasnije tokom godine, aplikacije koje su više od dvije API verzije iza najnovije više neće moći da se instaliraju, ili se neće ni pojavljivati u pretrazi.

Kompanija ističe da se većina aplikacija u Play Storeu biti kompatibilna sa novim standardima. Aplikacije, koje je korisnik ranije instalirao ili kupio, i dalje će biti vidljive nakon ove promjene. Takođe, starije aplikacije će se vidjeti ako koristite telefon ili tablet sa odgovarajućom verzijom Androida.

Pomenute izmjene će se implementirati od 1. novembra ove godine. To će developerima dati izvjesno vrijeme da se pripreme, ali kako su mnoge od starih aplikacija već napuštene, najvjerovatnije će biti potpuno zaboravljene.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije