Programi

Igranje video igara pomaže u razvoju karijere

Igranje video igara pomaže u razvoju karijere
Foto: Pixabay/Ilustracija | Igranje video igara pomaže u razvoju karijere
N.N.

Kakav je stvarni uticaj igranja online igara i zanimanja za karijeru i koliko jedno utiče na drugo zanimalo je istraživače Univerziteta Surrey koji su uz pomoć Game Academy proučili navike više od 16.000 igrača online igara poznatog imena, pola i zanimanja.

Naučnike je zanimalo kako bi nečiji hobi nekome mogao pomoći u planiranju karijere i profesionalnom osposobljavanju. Istraživanje je pionirsko jer se niko drugi dosad nije ozbiljnije pozabavio ovom temom.

Svako svoju igru igra

Istraživači su ispitali ponašanje igrača 800 najpopularnijih igara s platforme Steam i otkrili da su IT profesionalci i inženjeri najviše rješavali razne zagonetke koje su vjerojatno poboljšale njihove prostorne vještine.

Ljudi u menadžerskim ulogama pokazivali su najviše zanimanja za akcijske igre uloga u koje su uključene organizacijske i planske vještine, dok su inženjeri raznih struka najskloniji strateškim igrama koje često zahtijevaju rješavanje problema i prostorne vještine.

Uočene su i očite polne razlike: žene više vole igre za jednog igrača, dok muškarci preferiraju pucačine.

Stečene vještine

"U procesu zapošljavanja kompanije često previđaju najbolje kandidate jer organizacije u obzir ne uzimaju meke vještine (soft sklills) stečene neradnim aktivnostima, poput igranja na mreži", ističu istraživači u radu objavljenom u časopisu Sage.

Oni su uvjereni kako bi se više pažnje trebalo posvetiti iskustvima kandidata u online igrama jer te stečene vještine mogu pomoći u razvoju vještina potrebnih za obavljanje posla.

Poslodavci, programeri i škole

Istraživanje ukazuje na to da bi poslodavci trebali više pažnje posvetiti razumijevanju online igara koje pomažu u razvoju profesionalnih vještina. Uz to, kažu stručnjaci, bilo bi dobro kad bi nalazi studije nadahnuli programere igara da dodatno porade na usavršavanju tih mekanih vještina u dizajnu svojih igara.

Nadalje, škole i sveučilišta trebali bi igre uključiti u nastavni plan i program kako bi se poboljšala usklađenost između učenja, karijernih težnji i izvannastavnog igranja igara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije