Programi

Kako da prepoznate spam u WhatsAppu

Kako da prepoznate spam u WhatsAppu
Foto: N.N. | Kako da prepoznate spam u WhatsAppu
N.N.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje privlačna je, na žalost, i onima koji žele da nas prevare. Postoje, međutim, načini kako da prepoznate zlonamjerne poruke i da ih razlikujete od ostalih poruka. pixabay.comFoto: Ilustracija

Kako je poruka napisana?

Način prepoznavanja nije 100 odsto siguran, ali ako ste u aplikaciji WhatsApp dobili poruku koja nije gramatički i pravopisno pravilno napisana treblo bi da budete oprezni. Ako stiže od osobe koju poznajete, obratite pažnju na stil kojim vam se obraća. Da li je poruka nešto što bi ta osoba zaista napisala?

Ako nije, vjerovatno imate posla sa spamerima ili, u lošijem scenariju, sa kriminalcima.

Ne žurite - stanite i razmislite

Da li to što vam nude putem WhatsAppa zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Vjerovatno da, pa nećete ništa propustiti ako ne iskoristite priliku koja vam se nudi. Dobro osmišljene prevare napravljene su tako da vas namame u klopku. Mamac može da bude veći iznos novca, besplatan poklon bon... bilo šta. A sve to da bi moglo da vas natera da nepoznatim ljudima otkrijete osetljive lične podatke ili date novac.

Ne klikćite na linkove

Da li se u poruci koju ste dobili traži da kliknete link ili podelite osetljive lične informacije, kao što su broj kreditne kartice, datum rođenja, gdje ste pohađali osnovnu školu, pa čak djevojačko prezimena vaše majke? To je ozbiljan znak za uzbunu, pošto ti podaci mogu da budu dio sistema osmišljenih da vas zaštite od hakera.

Nikad nemojte da preuzimate atačmente za koje niste sigurni šta sadrže, pogotovo ako ih ne očekujete, kao ni kliktati na linkove koje vam šalju ljudi koje ne poznajete dobro.

Ne dajte da vas "navuku na tanak led"

Neke poruke ćete odmah prepoznati ka spam - naročito one koje vas obavještavaju da se uslovi korišćenja mijenjaju. Moguće je, međutim, da su takve poruke istinite. Kako da ih razlikujete? Guglajte!

Ako je promjena te vrste zaista u toku naći ćete članke u medijima o tome i/ili obaveštenja na zvaničnim stranicama WhatsAppa.

Prijavite spam

Kad ste sigurni da ste primili neželjenu poruku prijavite je WhatsAppu, zajedno sa pošiljaocem. Ako poznajete osobu od koje je stigla, obrišite poruku i upozorite vašu prijateljicu ili prijatelja. Moguće je da im je korisnički nalog na WhatsAppu hakovan, a da to ni ne znaju.

Poruku obrišite bez kliktanja na linkove i preuzimanja atačmenta, kao i bez odgovaranja na nju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije