Programi

Kako da zaobiđete sistemske zahteve i insalirate Windows 11

Kako da zaobiđete sistemske zahteve i insalirate Windows 11
Foto: Microsoft | Kako da zaobiđete sistemske zahteve i insalirate Windows 11
N.N.

Microsoft je izazvao veliku zabunu i frustraciju kod korisnika Windowsa odredbom o tome da će sve mašine koje žele Windows 11, morati da imaju podršku za TPM 2.0, odnosno "Trusted Platform Module" čip zadužen za bezbjednost računara, koji takođe poboljšava ukupnu bezbjednost najnovijeg operativnog sistema.

Problem je nastao zbog toga što čak i relativno moderan, moćan hardver nema podršku za TPM 2.0, što znači da samo računari iz posljednjih nekoliko godina zvanično zadovoljavaju minimalne zahtjeve za Windows 11.

Čitav ovaj debakl poprimio je novi ugao, jer je Microsoft otkrio kako nadograditi postojeće Windows 10 mašine na Windows 11 bez ispunjenja minimalnih sistemskih zahtjeva, prenosi Telegraf.

Konkretno, na stranici za podršku opisano je kako nadograditi na Windows 11 bez podrške za TPM 2.0. I dalje će vam trebati podrška za TPM 1.2, ali to pokriva mnogo više čipova starije generacije. Moraćete da provjerite da li je TPM 1.2 uključen u vašem BIOS-u. 

Najlakši način je da pritisnete "Win+r" i otkucate "tpm.msc" i provjerite da li je uključeno. Verzija TPM-a koju imate je takođe prikazana u donjem desnom uglu ekrana. Ako nije uključen, brzi odlazak u BIOS trebao bi vam omogućiti da to riješite, piše PC Gamer.

Takođe, treba proveriti i da li vaša matična ploča ima ažuriranje BIOS-a, jer su proizvođači matičnih ploča ažurirali svoje BIOS-e kako bi bilo jasnije gdje se nalazi ova opcija, prenosi PC Press.

Vrijedi barem pogledati, a to možete da uradite ovako:

  • Pritisnite "Win+r", pa otkucajte "regedit" da biste otvorili uređivač registra
  • Pronađite folder HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetupMoSetup,
  • Zatim desnim tasterom miša kliknite glavni panel, u folderu i kreirajte novu DWORD (32-bitnu) vrijednost sa imenom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i postavite joj vrijednost na 1.
  • Ovim podešavanjem trebalo bi da otkrijete da sada možete pratiti uputstva o tome kako da instalirate Windows 11, pod pretpostavkom da vaš računar ispunjavate ostale hardverske zahtjeve.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije