Programi

Pratite nas na Google news

Kompjuter koji je 1973. predvidio kada će nestati čovječanstvo

Kompjuter koji je 1973. predvidio kada će nestati čovječanstvo
Foto: Screenshot | Kompjuter koji je 1973. predvidio kada će nestati čovječanstvo
N.N.

Godine 1973. godine kompjuterski program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebalo je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umjesto toga on je prognozirao kako će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Samu predikciju je iznio program imena "World One" koji je originalno kreirao kompjuterski pionir Džej Forester, na zahtjev organizacije "Club of Rome".

Riječ je o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svjetski lideri, naučnici i UN-ove birokrate s ciljem "promovisanja razumijevanja globalnih izazova s kojima se čovječanstvo suočava te prijedlozima rješenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja".

"World One" pokazao je da će oko 2040. godine biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada. Model je uračunao trendove kada je riječ o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i cjelokupnog kvaliteta života na planeti.

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje "World One". Tada bi se, prognozira, radikalno trebao srozati kvalitet života. U tom scenariju bi "nestao" veliki broj ljudi.

"Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvalitet života svešće se na nulu. Zagađenje je takvo da počinje ubijati, populacija pada na nivo ispod onog 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakvog poznajemo", prilagodili su "riječi" kompjutera stručnjaci za širu javnost.

Aleksander King, tada vođa "Club of Rome", protumačio je i da je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

"Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će se nagrizati, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama", rekao je.

"World One", laički rečeno, svijet posmatra kao jedan sistem. Izvještaj o njegovom radu to opisuje kao "navođenu turu našeg ponašanja od 1900. godine i gdje će nas to ponašanje odvesti".

Program proizvodi grafike koje pokazuju šta će se sa planetom događati u budućnosti. Umrežava podatke i varijable o populaciji, kvalitetu života, resursima, zagađenju, BDP-u, energetici...

Prateći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gdje svijet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka. Odmah su se počeli tražiti protivotrovi za probleme koje će moriti (i more) svijet.

"Club of Rome"najavio je da će neke nacije, poput SAD-a, morati smanjiti apetite za resursima. Nada je da će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz "male i kontrolisane potrošnje", ali tome nismo niti blizu.

Trenutno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše izrazito zagađen vazduh i više od sedam miliona smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.

"World One" se do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vrijeme će pokazati hoće li tako ostati do kraja.

(Express.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije