Programi

Kraj bezbjednosnih ažuriranja za Windows 7

Kraj bezbjednosnih ažuriranja za Windows 7
Foto: Pixabay | Kraj bezbjednosnih ažuriranja za Windows 7
N.N.

O kraju za Windows 7 se govori već godinama, a 10. januara Microsoft konačno prestaje s bezbjednosnim ažuriranjima za ovu verziju svog operativnog sistema.

Windows 7 uređaji od naznačenog datuma neće dobijati ažuriranja koja rješavaju ozbiljne bezbjednosne propuste.

Kraj za "sedmicu" je objavljen još u januaru 2020. godine, pa su milioni korisnika u tom trenutku ostali bez podrške. Windows 7 je svoj vek započeo 2009, a njegov uspjeh bio je veliki korak za Microsoft i Windows uopšte.

Tokom protekle decenije rado ga je birao veliki broj korisnika i administratora, pa je brzo zamijenio Windows Vista verziju.

Najveći broj Windows 7 korisnika potpuno je ignorisao Windows 8, pa su tek kada je Windows 10 počeo da "sazrijeva" krenuli da migriraju ka novijim verzijama.

Uprkos tome kraj je stigao, ali je Windows 7 ostao na mnogim računarima.

 Analitičari su procijenili da je u trenutku kada je objavljeno gašenje u svijetu bilo oko 1,2 milijarde funkcionalnih Windows računara, od čega oko milijardu imalo Windows 10, dok je ostatak uglavnom radio s verzijom 7, što je bilo oko 200 miliona računara.

Produžetak bezbjednosnih ažuriranja (The Extended Security Update) za Windows 7 je potrajao ovoliko baš zbog velikog broja onih koji nisu bili spremni da pređu na neku noviju verziju.

Problem je u tome što većina Windows 7 uređaja nema odgovarajući hardver da pređe na Windows 11, pa će većina vjerovatno izabrati Windows 10, koji sam ostaje bez podrške u oktobru 2025. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije