Programi

Microsoft Edge čita sajtove čovjekolikim glasom

Microsoft Edge čita sajtove čovjekolikim glasom
Foto: N.N. | Microsoft Edge čita sajtove čovjekolikim glasom
N.N.

Microsoft-ov browser Edge ima korisnu funkciju koje možda niste bili svjesni: može da čita veb sajtove naglas. Sada ju je Microsoft učinio značajno boljom, dodajući cloud-powered glasove koji zvuče manje poput robota iz 50-ih godina prošlog vijeka, a više poput modernog glasovnog asistenta.

Ova funkcija je dostupna u najnovijim developer i canary build-ovima Edge-a, to jest, novoj Chromium-powered verziji. Kada odaberete neki tekst, kliknete ga desnim tasterom miša i dodirnete „pročitaj naglas,“ moći ćete da odaberete između različitih glasovnih opcija.

Dok neki od glasova koji su dati kao opcija i dalje zvuče robotski, druge pokreću neuronske mreže, što čini da zvuče kao „najprirodniji glasovi dostupni danas.“ Potrebna je internet veza – glas će u svom imenu imati „online“, ali ako već pretražujete internet, to vjerovatno neće predstavljati problem.

Nova padajuća lista glasova takođe olakšava odabir jezika koji nisu engleski, mada trenutno samo neki od njih podržavaju neuronski text-to-speech. Konačno, Microsoft je dodao neke od svojih verzija glasova u većoj rezoluciji, mada i one zahtjevaju internet vezu naravno.

Glasovi koriste JavaScript SpeechSynthesis API, omogućavajući programerima da ih iskoriste i stvaraju realistična govorna iskustva na mreži, za šta je opet potrebna nova verzija Edge-a. Za više informacija o tome zašto se Microsoft odlučio da se prebaci na Chromium, ili kako da ga sami isprobate, možete pogledati u Microsoft-ovom zvaničnom blog postu ovdje.

(TNW)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije