Programi

“Microsoft”: Ne prodajemo tehnologiju prepoznavanja lica policiji

“Microsoft”: Ne prodajemo tehnologiju prepoznavanja lica policiji
Foto: Tanjug/AP | “Microsoft”: Ne prodajemo tehnologiju prepoznavanja lica policiji

Kompanija “Microsoft” saopštila je danas da neće prodati svoju tehnologiju prepoznavanja lica policiji sve dok u Sjedinjenim Državama ne bude postojao federalni zakon koji reguliše to pitanje.

"Ne prodajemo našu tehnologiju prepoznavanja lica američkim policijskim organima i sve dok ne bude postojao nacionalni zakon zasnovan na poštovanju ljudskih prava nećemo prodati ovu tehnologiju policiji", navela je kompanija u saopštenju, prenosi Reuters.

Dan ranije je kompanija Amazon uvela jednogodišnji moratorijum na policijsku upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije izazvala je bojazan da bi tehnika prepoznavanje lica mogla biti zloupotrebljena i nezakonito korištena protiv demonstranata na protestima.

"Kad čak i tvorci prepoznavanja lica odbijaju da prodaju svoju tehnologiju zato što je toliko opasna, zakonodavci ne mogu više da negiraju da su naša prava i slobode ugroženi", rekla je Mer Kejgl, pravni zastupnik Američke unije za građanske slobode.

Kongres već mjesecima razmatra moguću regulativu tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije