Programi

Microsoft blokiran u Velikoj Britaniji

Microsoft blokiran u Velikoj Britaniji
Foto: Pixabay | Microsoft blokiran u Velikoj Britaniji

Britanski regulator blokirao je Microsoftovu akviziciju Activisiona, tvrdeći kako bi ona omogućila Microsoftu još jaču poziciju u uslugama za igranje u oblaku.

Administracija Ujedinjenog Kraljevstva za tržišnu konkurenciju i tržište (CMA), presudila je protiv Microsoftovog ugovora o kupovini Activision Blizzarda vrednog 68,7 milijardi dolara.

Kako tvrde regulatori, ta akvizicija bi načinila Microsoft dominantnim igračem u području igranja u oblaku, gušeći tako konkurenciju i pružajući britanskim igračima manje izbora.

"Microsoft ima jaku poziciju u uslugama za igranje u oblaku, a dokazi dostupni CMA-u pokazuju da bi Microsoft smatrao komercijalno korisnim da Activisionove igre budu ekskluzivne za njegovu uslugu igranja u oblaku", objašnjava britanski regulator.

Naime, CMA procjenjuje da Microsoft čini gotovo 70 odsto globalnih usluga igranja u oblaku putem Windowsa i svog Xbox portfolija. Osim toga, ističu da bi Microsoftova mogućnost da Call of Duty serijal video igara učini ekskluzivnim za svoj Xbox Game Pass, predstavljala veliku prepreku koja bi ih na kraju stavila u veliku prednost u odnosu na konkurente.

Microsoft i Activision Blizzard nisu zadiovoljni ovakvom odlukom, pa je već najavljeno da će uložiti žalbu. Podsjećamo, ako ova akvizicija na kraju ipak bude odobrena, radiće se o najvećem preuzimanju ikada viđenom u gejming industriji i u Microsoftovoj istoriji, prenosi b92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije