Programi

Microsoft iz Windowsa uklanja jednu važnu funkciju

Microsoft iz Windowsa uklanja jednu važnu funkciju
Foto: Pixabay | Microsoft iz Windowsa uklanja jednu važnu funkciju

Ako još uvijek koristite Microsoftovog digitalnog asistenta Cortanu kao Windows aplikaciju, stižu loše vijesti.

Microsoft je objavio da će podrška za aplikaciju prestati negdje prije kraja 2023. godine.

Kraj aplikacije Windows Cortana otkriven je putem bilješke za podršku na Microsoftovoj veb stranici. Stranica nije ponudila tačan datum u 2023. kada će se podrška za aplikaciju ugasiti.

Sugeriše se da će Cortana i dalje biti digitalni pomoćnik za Outlook na mobilnim aplikacijama. Takođe će biti dostupna u Microsoft Teams na telefonima, na ekranu i u Teams sobama.

Stranica za podršku prilično jasno pokazuje da se Microsoft udaljava od digitalnih pomoćnika kao što je Cortana u korist AI pomoćnika kao što su Bing Chat, Microsoft 365 Copilot i nedavno najavljeni Windows Copilot.

Takođe se pominje funkcija integrisanog glasovnog pristupa u Windows 11 sistemu kao alternativa Cortani.

Microsoft je prvi put objavio digitalnog asistenta Cortanu 2014. godine kao način da se takmiči s Appleovim iOS virtuelnim asistentom Siri. Međutim, Cortana nikada nije zaživjela, a 2021. ukinuta je podrška za iOS i Android aplikacije.

Budući da Microsoft sada sve karte baca na vještačku inteligenciju, čak je i njegov izvršni direktor Satja Nadela priznao u martu da su virtuelni pomoćnici poput Cortane slijepa ulica. On je u intervjuu za Financial Times izjavio: "Svi su bili glupi kao kamen". O Cortani je dodao: "Imali smo proizvod koji je trebalo da bude novi interfejs za mnoge aplikacije koje nisu radile".

Nadela i ostatak Microsofta jasno vjeruju da će AI pomoćnici poput Bing Chata i njegovih usluga Copilot obavljati poslove koje je Cortana trebalo da obavlja. Da li će to predviđanje biti tačno, pokazaće vrijeme, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije