SP Qatar 2022.

Programi

Microsoft upozorava korisnike kada pogrešno koriste lozinku

Microsoft upozorava korisnike kada pogrešno koriste lozinku
Foto: Screenshot/Twitter | Microsoft upozorava korisnike kada pogrešno koriste lozinku
N.N.

Podaci za prijavu za Windows su dragoceni za hakere jer im omogućavaju pristup internim korporativnim mrežama, krađu podataka ili napade ransomwarea.

Do ovih lozinki hakeri obično dolaze putem fišing napada ili tako što korisnici čuvaju svoje lozinke u nesigurnim aplikacijama, kao što su programi za obradu teksta, uređivači teksta i tabele. U nekim slučajevima, dovoljno je da jednostavno unesete svoju lozinku u njihov formular za prijavu, koji čak ne morate ni da pošaljete, a podaci će već biti u rukama hakera.

Da bi se ovo spriječilo, Microsoft je uveo novu funkciju pod nazivom "Poboljšana zaštita od fišinga" koja upozorava korisnike kada unesu svoju lozinku za Windows na veb sajt ili u nesigurnu aplikaciju.

"SmartScreen identifikuje i štiti od unosa korporativne lozinke na prijavljene fišing sajtove ili aplikacije koje se povezuju sa fišing sajtovima, ponovnu upotrebu lozinke u bilo kojoj aplikaciji ili na sajtu i lozinke unesene u Notepad, Wordpad ili Microsoft 365 aplikacije", objasnio je direktor za bezbjednost Microsoftovih proizvoda Sinkler Hamilton.

"IT administratori mogu da konfigurišu za koje scenarije krajnji korisnici vide upozorenja preko CSP/MDM ili grupnih smjernica".

Ova nova funkcija je trenutno dostupna samo u operativnom sistemu Windows 11 22H2 i nije podrazumijevano omogućena. Takođe zahtijeva da se prijavite na Windows pomoću svoje lozinke za Windows umjesto da koristite Windows Hello. Dakle, ako koristite PIN za prijavu na Windows, ova funkcija neće raditi.

Kada je ova funkcija omogućena, Microsoft će otkriti kada unesete svoju lozinku za Windows, a zatim će izdati upozorenje koje će od vas tražiti da uklonite lozinku iz nebezbjednog fajla ili, ako je unesena na sajt, da promjenite lozinku za Windows.

Iako Windows 11 22H2 ima podrazumevano omogućenu zaštitu od fišinga, opcije za zaštitu lozinki su onemogućene.

Da biste omogućili ove opcije, idite na Start > Settings > Privacy & security > Windows Security > App & browser control > Reputation-based protection settings.

U odjeljku Phishing protection videćete dve nove opcije - "Warn me about password reuse" i "Warn me about unsafe password storage".

Kada je omogućena opcija "Upozori me o ponovnoj upotrebi lozinke", prikazivaće se upozorenje kada unesete svoju lozinku za Windows na veb sajt, bilo da se radi o fišingu ili legitimnom sajtu.

Opcija "Upozori me o nebezbednom skladištenju lozinke" će vas upozoriti kada unesete lozinku u aplikacije kao što su Notepad, Wordpad i Microsoft Office, a zatim pritisnete enter.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije