Programi

Microsoftov softver se najčešće esksploatiše u malver napadima

Microsoftov softver se najčešće esksploatiše u malver napadima
Foto: Pixabay | Microsoftov softver se najčešće esksploatiše u malver napadima

​Istraživanje kompanije Atlas VPN otkrilo je da je Microsoft Office postao softver koji se najčešće eksploatiše u napadima malvera.

U prvom tromjesječju ove godine, u čak oko 80% svih napada hakeri su iskoristili bagove u MS Officeu.

Činjenica je da je većina tih bezbjednosnih nedostataka Microsoft Officea javno poznata, što olakšava sajber kriminalcima da ih iskoriste. Sa druge strane, značajan dio korisnika MS Officea ignoriše ažuriranja softvera, držeći vrata svojih sistema otvorenim za prevarante koji mogu lako ubaciti malvere koristeći ranjivosti koje su već poznate i zakrpljene.

Prema riječima istraživača, neke ranjivosti Microsoft Officea se iskorišćavaju više od drugih, a među njima su CVE-2018-0802, CVE-2017-8570 i CVE-2017-11882. Ove ranjivosti su bile i među najčešće iskorišćenim i prošle i ove godine. One omogućavaju infekciju sistema, autonomno izvršavanje komandi i širenje malvera.

Uprkos tome što su za ove ranjivosti dostupna bezbjednosna ažuriranja, one su i dalje na vrhu liste najčešće iskorišćenih, što je upozorenje za sve korisnike da moraju da se pozabave bezbjednošću softvera da bi bili zaštićeni.

Atlas VPN je objavio da se oko 78,5% svih napada malvera dešava ciljanjem ranjivosti Microsoft Officea, a prema podacima za treći kvartal 2021. koje su objavljeni na veb sajtu Securelist iza koga stoji kompanija Kaspersky, Microsoft Office je bio meta 60,68% napada prošle godine.

S obzirom da je od prošle godine došlo do porasta eksploatacije ovog softvera, jasno je da hakeri sve više zloupotrebljavaju MS Office.

Nasuprot tome, eksploatacije veb pregledača su postale rijetke jer se oni automatski ažuriraju. Kad je riječ o napadima na drugi softver nije bilo drastičnih promjena u procentima u odnosu na prethodni period tako da je preraspodjela napada sljedeća: Android (4,1%), Java (3,48%), Adobe Flash (3,49%) i PDF (2,79%).

MS Office je softver koji se široko koristi - trenutno više od 1,2 milijarde pojedinaca i kompanija u 140 zemalja i na 107 jezika koristi Microsoft Office.

Iz svega navedenog jasno je da bi samo nekoliko klikova i nekoliko minuta ažuriranja moglo pomoći da se izbjegne 80% viđenih sajber napada, prenosi b92.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije