Programi

Monterey je ime sljedeće verzije Appleovog macOS-a

Monterey je ime sljedeće verzije Appleovog macOS-a
Foto: Screenshot | Monterey je ime sljedeće verzije Appleovog macOS-a
N.N.

Nakon što je prošlogodišnji macOS Big Sur donio dugoočekivani facelift, odnosno osvježenje, kao i velike promjene aplikacija kao što su Safari, Maps i Messages, sada stiže novi macOS Monterey.

Apple pokušava dodatno "ispolirati" svoj desktop operativni sistem koji sada podržava dijeljenje muzike i filmova putem SharePlaya, kao i neke druge mogućnosti koje nudi i iOS 15. Naravno, ne radi se o velikim promjenama macOS-a koje neki čekaju, jer u svom jezgru i dalje izgleda kao originalni OS X, ali bi korisnicima Appleovog desktopa život trebao biti lakši.

Jedna od značajnih novih mogućnosti macOS Montereyja je Universal Control, koji omogućava korištenje tastature i miša na Macovima i iPadima. To je nešto što su već ranije omogućavale aplikacije treće strane poput Acrossa, ali su takve aplikacije poznate po tome što ih je teško podesiti i koristiti. Appleova prednost, kao i uvijek, je to što posao konfigurisanja može obaviti u svom OS-u. Tokom demonstracije nije bilo problema pri korištenju jednog seta uređaja na iPadu, MacBooku Pro i iPadu.

Također, ekran iPada i muzika će se moći prenijeti na Apple računar pomoću AirPlaya za Mac. Ovo predstavlja još jedan način da se olakša rad na više Appleovih uređaja, prenosi klix.ba.

Kao i klasična AirPlay mogućnost, ova funkcija bi mogla olakšati saradnju s drugim Appleovim korisnicima. U najmanju ruku, bit će to pametan načn za puštanje muzike na novim iMacovim zvučnicima.

Većim dijelom se ne čini da se macOS ne razlikuje previše od Big Sura, a to ima smisla jer je Apple prošlogodišnju verziju smatrao jednim od osvježenja dizajna OS-a. Apple je "ugurao" neke nadogradnje za Safari,uključujući tanje tabove i mogućnost grupisanja tabova. Te promjene stižu na iOS i iPadOS, a Apple konačno donosi i ekstenzije za Safari na svoje mobilne platforme.

Konačno, Apple planira učiniti automatizaciju više prilagođenu korisnicima pa macOS Monterey dolazi sa Shortcutsima, ali će korisnik moći kreirati i vlastite.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije