Programi

Mozilla je objavila Firefox 93, sa podrškom za AVIF format fotografija

Mozilla je objavila Firefox 93, sa podrškom za AVIF format fotografija
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mozilla je objavila Firefox 93, sa podrškom za AVIF format fotografija

Mozilla je ažurirala svoj Firefox veb pregledač na verziju 93, a novo ažuriranje donosi veliki broj novih funkcija, poboljšava performanse i sigurnost, kao i kompatibilnost na vebu.

Jedna od najvećih karakteristika ovog ažuriranja jeste uključivanje podrške za AVIF format fotografija, koji će nuditi značajnu uštedu protoka u poređenju sa postojećim formatima fotografija.

Na polju sigurnosti Firefox 93 implementira SmartBlock 3.0, a ova funkcija pokušava da blokira eksterne trackere koji korisnika prate po vebu, a da pri tome ne ruši veb stranice.

Kada su u pitanju performanse, Windows korisnici sa kritično niskom sistemskom memorijom će primjetiti da Firefox rasterećuje tabove zasnovano na njihovom posljednjem vremenu pristupa. Kada korisnik odluču da ponovo poseti ovaj tab, on će se automatski učitati. Na ovaj način smanjuje se rušenje Firefoxa prouzrokovano nedostatkom memorije, prenosi benchmark.rs.

Ostala poboljšanja uključuju podršku za popunjavanje formulara u Firefox PDF pregledaču, a macOS korisnici se ohrabruju da završe svoju instalaciju ukoliko su je pokrenuli sa .dmg, kako ne bi izgubili podatke.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije