Programi

Pratite nas na Google news

Nepravedno uhapšen zbog greške tehnologije pa tuži grad

Nepravedno uhapšen zbog greške tehnologije pa tuži grad
Foto: Facebook | Nepravedno uhapšen zbog greške tehnologije pa tuži grad
N.N.

Muškarac iz Nju Džerzija tuži grad Vudbridž i tamošnju policijsku upravu, jer je uhapšen na osnovu greške tehnologije za prepoznavanje lica.

Najdžir Parks je prošle godine u januaru proveo 10 dana u zatvoru, uključujući nedelju dana u "funkcionalnoj samici", nakon što je nepravedno optužen da je opljačkao jednu prodavnicu.

Prema izvještaju policajaca, kada su ga zaustavili, pokazao im je vozačku dozvolu iz Tenesija, ali oni su mislili da je lažna. Nakon toga, pokušali su da ga uhapse jer su, navodno, primijetili kesicu sa marihuanom u njegovom džepu.

Parks je tada pobjegao od policije u iznajmljenom automobilu. Na osnovu tehnologije za prepoznavanje lica, kasnije je uhapšen.

Državne agencije SAD sa pristupom sistemima za prepoznavanje lica analizirale su fotografiju iz, navodno sporne, Parksove vozačke dozvole, i otkrile da postoji djelimično podudaranje sa državnom bazom podataka.

Parks, koji tvrdi da nikada nije ni bio u Vudbridžu, uspio je da dokaže da je u vrijeme incidenta slao novac u apoteku udaljenu više od 30 kilometara. Njegov slučaj je odbačen u novembru prošle godine, a na advokata je potrošio više od 5.000 dolara.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije