Programi

Nova opcija na WhatsApp-u otkriva s kim se stvarno dopisujete

Nova opcija na WhatsApp-u otkriva s kim se stvarno dopisujete
Foto: N.N. | Nova opcija na WhatsApp-u otkriva s kim se stvarno dopisujete

Nova opcija na WhatsApp-u omogućava da se zaštitite od lažnih informacija uz pomoć funkcije koja nam otkriva da li je neko autor poruke ili ju je neko samo proslijedio, a na to će da nam ukazuje obavještenje iznad poruke.

 

Lažne vijesti i dezinformacije na WhatsApp-u uzele su toliko maha da su lažne optužbe o trgovini djecom i organima dovele do nasilja. Ljudi su dobijali poruke koje su ih obavještavale o kidnaperima, ali pošto su odmah označene kao "forwarded" nisu ih uzimali u obzir.

Iz Facebook-a je stigla reakcija nadležnih koji su u ključnim dnevnim listovima objavili oglase u kojima pokušavaju da edukuju korisnike aplikacije čiji su vlasnici.

Nova oznaka koja pokazuje da ste poslali poruku olakšaće praćenje razgovora u grupama i među korisnicima i daće vam do znanja da li je vaš prijatelj autor teksta ili neko drugi. Ono što svi korisnici treba da imaju na umu jeste da vode računa i dobro razmisle prije nego pošalju neku poruku.

Kako su sve poruke zaštićene enkripcijom, WhatsApp ne može da se bori protiv lažnih vijesti kao Facebook koji skenira i pregleda sve javne objave u potrazi za sumnjivim sadržajem.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije