Programi

Nove funkcije stižu na telefone, satove i automobile sa Google softverom

Nove funkcije stižu na telefone, satove i automobile sa Google softverom
Foto: Pexels | Nove funkcije stižu na telefone, satove i automobile sa Google softverom
N.N.

Google ovog decembra objavljuje dodatke za Android telefone, satove i Google TV. Nadogradnje uključuju pristupačni način čitanja, vidžet za pretragu YouTubea, djeljive ključeve od automobila, nove akcione pločice za Wear OS i nekoliko prazničnih sitnica.

Evo što nam sve dolazi iz Googlea.

Telefoni

Decembarska nadogradnja za Android donosi pristupačan način čitanja, kreiran za ljude s disleksijom ili slabim vidom. Nakon što ga aktivraju, korisnici će moći da mijenjaju veličinu slova na ekranu i kontrast kako bi poboljšali vidljivost teksta. Novi način rada donosi i funkciju tekst-u-govor (text-to-speech), što znači da je moguće preslušavanje internet članaka. Za sve je potrebno instalirati aplikaciju Reading Mode i pratiti uputstva, piše TechCrunch.

Google takođe uvodi novi vidžet za YouTube, pomoću kojeg se lakše pristupa polju za pretragu, Home, Shorts sadržaju, pretplatama i Library.

Početkom ove nedjelje korisnici će moći da projektuju sadržaj na kompatibilan TV direktno iz aplikacije Google TV. Ovo dozvoljava reprodukciju sadržaja dok se paralelno traži nešto drugo za gledanje, prebacivanje u druge aplikacije za proveravanje ažuriranja i korišćenja telefona kao dodatnog upravljača. Kompanija je o ovoj funkciji prvo pričala još u maju na konferenciji Google IO.

Google Photos dodaje novi dizajn kolaža za zimske praznike, koje je kreirao dizajnerski par DABSMYLA u tandemu s ilustratorom Jao Čeng Dizajn. Možete birati fotografije u aplikaciji Google Photos, dodati ih u kolaž i pretraživati nove stilove kako biste izabrali finalni okvir.

Gboard Emoji Kitech također dodaje podršku za plavo srce, snješka bjelića i pahuljicu koje je moguće ubaciti u emoji mashupe.

Automobili

Google je podršku za digitalne ključeve od vozila počeo da koristi prošle godine, a sa novom nadogradnjom korisnici mogu da dijele pristup automobilu sa porodicom i prijateljima koji koriste Pixel i iPhone uređaje.

Kompanija tvrdi da možete koristiti digitalni novčanik za pregled i promjene u vezi sa digitalnim ključem od automobila. Dodaju i da će ova funkcija uskoro biti dostupna na nekim uređajima koji koriste Android 12.

Satovi

Nadogradnja za Wear OS donosi nove pločice, odnosno Tiles – ekrane slične vidžetima, koji služe za brz pristup informacijama poput omiljenih kontakata i vremena izlaska sunca. Funkcija je već povezana sa Google Maps koja dozvoljava pristup navigaciji prema sačuvanim lokacijama poput posla i kuće.

Google je nadogradio i aplikaciju Keep za Wear OS kako bi liste i bilješke imale bolji i čitljiviji format uz podršku za podesive pozadine, fotografije i slike.

Za aktivaciju ovih funkcija, sve što je potrebno da uradite jeste da ažurirate aplikacije na najnoviju dostupnu verziju.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije