Programi

Pratite nas na Google news

Novi Android malver koji je skoro nemoguće ukloniti

Novi Android malver koji je skoro nemoguće ukloniti
Foto: N.N. | Novi Android malver koji je skoro nemoguće ukloniti
N.N.

​Novi Android bezbjednosni propust već neko vrijeme zabrinjava sigurnosne eksperte, a radi se o malveru koji je u posljednjih šest mjeseci izgradio ime za sebe, te korisnike dovodi do očaja, a zbog mehanizma za reinstalaciju, koji malver čini skoro nemogućim za uklanjanje.

Ponio je ime xHelper, a prvi put je primjećen u martu, da bi do avgusta dospio na 32 hiljade uređaja, a do oktobra na čak 45 hiljada. Tako se procjenjuje da novi malver na dnevnoj bazi inficira 131 uređaj, a najviše žrtava dolazi iz Indije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Izvor malvera su, tvrde eksperti, web stranice koje korisnike preusmjeravaju ka stranicama sa Android aplikacijama, a kod sakriven u ovim aplikacijama služi za preuzimanje xHelper trojanca.

Dobra vijest je da preuzeti trojanac ne aktivira destruktivne operacije, već korisnike samo zatrpava pop-up reklamama i spam notifikacijama, a reklame korisnike usmjeravaju na Play Store gdje im se predlaže da preuzmu i instaliraju nove aplikacije, te napadači na taj način zarađuju, budući da dobijaju procenat od svake preuzete aplikacije. Najzanimljivije je to što xHelper ne funkcioniše poput drugih Android malvera, pa jednom kada na uređaj dospije preko preuzete aplikacije instalira se kao potpuno odvojen entitet. Tako uklanjanje aplikacije zahvaljujući kojoj je malver dospio na uređaj ne uklanja i xHelper, te trojanac ostaje i nastavlja sa prikazivanjem spam sadržaja.

Zbog svega navedenog uklanjanje malvera nije jednostavno, budući da se nakon svakog pokušaja reinstalira, pa čak i kada korisnik uređaj vrati na fabrička podešavanja. Ekspertima još uvijek nije jasno na koji način malver izvodi ove operacije, pa ostaje da se vidi ko će odnijeti pobjedu – xHelper kreatori ili neka nova antivirus rješenja.

(ZD Net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije