Programi

Novi malver zaobilazi zaštite tek objavljenog Androida 13

Novi malver zaobilazi zaštite tek objavljenog Androida 13
Foto: Ilustracija | Novi malver zaobilazi zaštite tek objavljenog Androida 13

Istraživači holandske firme ThreatFabric primijetili su do sada nepoznatog Android dropper trojanca kojeg su nazvali BugDrop, i koji je trenutno u fazi razvoja. Novi malver koristi novu tehniku za širenje izuzetno opasnog bankarskog trojanca Xenomorph.

BugDrop je aplikacija isključivo dizajnirana da savlada nove funkcije u predstojećoj verziji Androida koje imaju za cilj da otežaju malverima da od žrtava traže privilegije usluga pristupačnosti.

ThreatFabric tvrdi da je malver djelo grupe sajber-kriminalaca poznate kao "Hadoken Security", koja takođe stoji iza stvaranja i distribucije malvera Xenomorph i Gymdrop.

Bankarski trojanci obično dospijevaju na Android uređaje pomoću naizgled bezazlenih dropper aplikacija koje se predstavljaju kao aplikacije za produktivnost i pomoć, a koje, kada se instaliraju, na prevaru od korisnika dobijaju veoma invazivne dozvole.

API za pristupačnost, koji omogućava aplikacijama da čitaju sadržaj ekrana i izvršavaju radnje u ime korisnika, predmet je teške zloupotrebe, što omogućava operaterima malvera da kradu osjetljive podatke kao što su akreditivi i finansijske informacije.

Ovo se postiže pomoću takozvanih napada preklapanja u kojima trojanac ubacuje lažni formular za prijavu sličan pravom, koji se preuzima sa udaljenog servera kada žrtva otvori željenu aplikaciju kao što je novčanik za kriptovalute.

S obzirom na to da se većina ovih zlonamjernih aplikacija preuzima iz nezvaničnih izvora, što je moguće samo ako je korisnik dozvolio instalaciju iz nepoznatih izvora, Google je, sa Androidom 13, preduzeo korak da u potpunosti blokira pristup API-ju za pristupačnost aplikacijama koje nisu instalirane iz Google Play prodavnice aplikacija.

Ali to nije spriječilo hakere da pokušaju da zaobiđu ovo ograničenje. Zato su napravili BugDrop, koji se maskira kao aplikacija za čitanje QR kodova.

Ako bi BugDrop zaživio, to bi moglo da bankarske trojance učini još opasnijom prijetnjom koja može da zaobiđe bezbjednosnu odbranu koja je najavljena za Android 13.

"Završetkom i rješavanjem svih problema koji su trenutno prisutni u BugDropu, kriminalci će imati još jedno efikasno oružje u ratu protiv bezbjednosnih timova i banaka, pobeđujući rješenja koja trenutno usvaja Google, a koja očigledno nisu dovoljna da odvrate kriminalce", istakla je kompanija.

Korisnicima se savjetuje da preuzimaju aplikacije samo od poznatih programera i izdavača, da pažljivo pregledaju recenzije aplikacija i provjeravaju njihove politike privatnosti.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije