Programi

Open AI Sora oživljava filmsko platno

Open AI Sora oživljava filmsko platno
Foto: Pixnio | Open AI Sora oživljava filmsko platno

​U proteklih godinu dana - kako je AI ekspanzija u etru tehnoloških zbivanja, a razvoj svakog novog alata pod budnim okom javnosti - složićemo se da je apsolutni suveren na tržištu i dalje kompanija Open AI. Pored toga što ima najuigranije alate, pokazalo se i da njeni čelnici prave sigurne poslovne korake, lani sklopivši dogovor sa Microsoftom.

Nakon dugog vremena testiranja, te uspjeha koji su postigli ChatGPT i DALL-E, kompanija je prošle sedmice predstavila program pod nazivom Sora - AI model za kreiranje video zapisa. Kako ističu u zvaničnom saopštenju na sajtu OpenAI, u pitanju je "robusni sistem za generisanje videa na osnovu pisanih uputstava". I zaista, ono što prvo privlači pažnju svakako je impresivan kvalitet i sposobnost kreiranja video zapisa najrazličitijih formi i stilova.

Sorine mogućnosti sežu dalje od jednostavnog generisanja teksta u video. Program je "obučen" za raznovrsne tipove podataka, uključujući video zapise različitog trajanja, rezolucije i proporcije. Prigodno ambiciji s kojom je kreiran, nosi ime "Sora", što na japanskom znači nebo, odražavajući neograničeni kreativni potencijal modela.

Ono što izdvaja Soru od ranijih modela jeste njena transformatorska arhitektura, koja funkcioniše pomoću prostorno-vremenskog "kolaža" video i slikovnih latentnih kodova, odnosno omogućava kreiranje prilično uvjerljivih video zapisa uz zadržavanje fleksibilnosti u obradi različitih formata. Pored toga, koristi mrežu video kompresije zarad poboljšanja obuke i generisanja video zapisa u sabijenom, latentnom prostoru.

Uprkos revolucinoarnim dostignućima u tehnološkom smislu, razvoj vještačke inteligencije uvijek prate kontroverze i etičke dileme. Očekivano, objava novog alata uzdrmala je svijet filma, pa je na prestižnom Filmskom festivalu u Berlinu vođena panel diskusija o uticaju koji će on imati na budućnost kinematografije. I to - veoma optimistična diskusija!

Istaknuti filmski radnici govorili su o pozitivnom uticaju vještačke inteligencije i načinima na koje ona može unaprijediti njihovo stvaralaštvo. Jedan od panelista bio je Sajmon Vajs, specijalista za minijature i rekviziter koji je radio za velika imena kao što su Ves Anderson i Stiven Spilberg. Kako prenosi portal "The Hollywood Reporter", on je istakao da već uveliko koristi nove alate i tehnike vještačke inteligencije da dopuni tradicionalnu izradu rekvizita, iako je u početku bio skeptičan i "plašio se da će ostati bez posla".

Dakle, kao i u svakoj profesiji, za sineaste važi pravilo da ko ne evoluira sa tehnologijom i ne savladava nove alate, biće zamijenjen. Ali ne mašinama, već onima koji tu tehnolgiju umiju da koriste, prenosi "Netokracija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije