Programi

Ovi veb pregledači najviše troše memoriju i procesor na Windowsu

Ovi veb pregledači najviše troše memoriju i procesor na Windowsu
Foto: N.N. | Ovi veb pregledači najviše troše memoriju i procesor na Windowsu
N.N.

​Odabir veb pregledača, koji neće opteretiti vaš računar ili laptop, neophodan je ako želite ugodno iskustvo korišćenja, a u nastavku možete vidjeti koji je najbolji u ovom segmentu.

Nadogradnja hardvera je jedna od opcija koje možete iskoristiti ako želite da vam računar bolje radi, ali malo ko može da priušti stalno mijenjanje računarskih komponenti.

Zato donosimo usporedni test veb pregledača Safari, Opera, Firefox i Chrome na prilično jednostavnim zadacima uobičajenog surfovanja.

Radi lakšeg poređenja, ekipa stranice "Make Use Of" pokrenula je iste procese na svim svježe nadograđenim pregledačima. Video na YouTubeu, WhatsApp na računaru, video na Redditu i jedna veb stranica su pokrenuti u svakom pregledaču, a ujedno je korišćen novi profil ili način rada za goste u svakom pregledaču kako bi se eliminisala potrošnja resursa zbog proširenja i drugih procesa.

Za Windows su analizirali potrošnju resursa pregledača Edge, Opera, Firefox i Chrome kako bi se odredilo koji bi bio najbolji za korišćenje.

Ovdje su podaci o potrošnji RAM-a i CPU-a za sve pregledače na uređaju s Windowsom kada se pokreće video na YouTubeu, WhatsApp veb, jedna veb stranica i video na Redditu:

Browser Name  RAM Usage (MBs)    CPU Usage (Percentage)

Microsoft Edge       825-900                         3-7

Opera                     850-950                       12-34

Mozilla Firefox        950-1000                       5-11

Google Chrome      900-1000                       7-25

Microsoft Edge troši najmanje resursa CPU-a u poređenju s drugim pregledačima, a Opera je procesorski najzahtjevniji pregledač na Windows platformi.

Pored toga, iako svi pregledači troše gotovo istu količinu RAM-a, potrošnja memorije kod Edgea i Firefoxa najmanje, a kod Opere i Chromea više varira.

Na osnovu rezultata, Windows korisnici bi trebalo da se odluče za Edge ako žele da najmanje opterete svoj CPU, prenosi b92.

Za nisku potrošnju memorije možete koristiti Firefox ili Edge. Ipak, budući da Firefox malo više opterećuje vaš CPU, najbolje je koristiti Microsoft Edge na Windows uređaju, zaključak je eksperimenta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije