Programi

Postavljen novi rekord u overklokovanju DDR5 memorije

Postavljen novi rekord u overklokovanju DDR5 memorije
Foto: Pixabay | Postavljen novi rekord u overklokovanju DDR5 memorije

U poslednje vreme profesionalni overklokeri su počeli da postavljaju nove rekorde kada je u pitanju brzina DDR5 memorije, koji idu preko 10.000 MHz.

Nakon što je MSI tim nedavno bio prvi koji je postavio rekord u overklokovanju DDR5 memorije preko 10.000 MHz, Gigabyte je nedugo potom postavio novi rekord za brzinu DDR5 memorije, koji sada iznosi 10.022 MHz.

Prema statistici iz HWBota, novi rekord je ostvario profesionalni overkloker kompanije Gigabyte, sa nadimkom HiCookie. Overkloker je za svoj poduhvat koristio Intel Core i9-12900K pocesor i 16GB DDR5-4800 Gigabyte Aorus RGB memoriju na Gigabyte Z690 Aorus Tachyon matičnoj ploči.

Za operativni sistem HiCookie je koristio Windows XP Professional. Očekivano, CPU i memorija su hlađeni pomoću tečnog azota (LN2) kako bi se ostvarile ekstremne brzine.

DDR5 memorija, namijenjena potrošačima, je još uvijek daleko od dostizanja pomenutih brzina i trenutno ostvaruje uobičajene brzine od 7.000 MHz. Međutim, DDR5 tehnologija polako napreduje i sazrijeva, pa se očekuje da će u budućnosti postizati još veće brzine sa naprednijim DDR5 platformama.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije