Programi

Prva Apple Wallet alternativa spremna za lansiranje u EU

Prva Apple Wallet alternativa spremna za lansiranje u EU
Foto: Wikimedia Commons | Prva Apple Wallet alternativa spremna za lansiranje u EU

​Britanska firma Curve tvrdi da će biti prva kompletna alternativa za Apple Wallet kada Apple jednom u potpunosti bude poštovao zahtjeve EU i omogući rivalima korištenje NFC tehnologije za plaćanje na svojim iPhone telefonima.

Pored zakonskih promjena koje su primorale Apple da dozvoli rivalima otvaranje iPhone App prodavnica u EU, regionalni Digital Markets Act takođe je natjerao kompaniju da podrži konkurentske sisteme za beskontaktno plaćanje. Apple je u procesu dodavanja API-ja kako bi rivalima omogućio korištenje NFC tehnologije u njihovim aplikacijama za bankarstvo i elektronske novčanike.

Prema "The Timesu", Apple još uvijek finalizuje tehničke detalje. Kada to bude završeno, firma Curve iz Velike Britanije kaže da će odmah moći da lansira svoj konkurentski Wallet.

Iako posluje iz Londona, Curve digitalni novčanik biće dostupan samo njihovim korisnicima u Evropi.

"Novo konkurentno tržište za digitalne novčanike će uskoro doživjeti istinsku inovaciju koja stavlja korisnike na prvo mjesto", rekao je osnivač Curvea, Šahar Bialik. Portparol Curvea takođe tvrdi da će prelazak na njihovu uslugu uštedjeti bankama "milione evra" koji se trenutno slivaju u džepove kompanije Apple.

Korisnici će moći potpuno da zamijene Apple Wallet. To čak uključuje i funkcionalnost dvostrukog pritiska bočnog dugmeta na iPhoneu koji će prikazivati Curve umjesto Apple sistema plaćanja.

Iako Curve tvrdi da će biti prva kompanija koja će lansirati alternativu za Apple Wallet, navodno i druge firme rade na svojim verzijama iste usluge. Među njima je i nordijska firma Vipps MobilePay.

Kompanija Curve nije posebno poznata u Velikoj Britaniji, ali navodno ima preko četiri miliona korisnika. Trenutno djeluje kao agregator za bankovne i lojalti kartice, i tvrdi da su korisnici potrošili približno četiri milijarde dolara putem njihove platforme u 2022. godini.

Odvojeno, Evropska centralna banka se žalila Evropskoj komisiji zbog veoma loše Apple podrške rivalima u korištenju NFC-a. Ona tvrdi da Apple i dalje uskraćuje rivalima korištenje svog Secure Element dela NFC tehnologije, što znači da će alternative za Apple Pay biti sporija i teža za korisnike, navodi "Apple insider", a prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije