Programi

Puštena u rad aplikacija za mijenjanje podataka i gašenje firme u "par klikova"

Puštena u rad aplikacija za mijenjanje podataka i gašenje firme u "par klikova"
Foto: Pixnio | Puštena u rad aplikacija za mijenjanje podataka i gašenje firme u "par klikova"

​Na portalu sa elektronskim servisima Agencije za privredne registre (APR) puštena je u rad aplikacija za podnošenje svih prijava za promjene podataka, kao i za brisanje preduzetnika. Za korištenje eRegistracije u slučaju promjena podataka i zatvaranja, neophodno je da preduzetnik posjeduje kvalifikovan elektronski sertifikat (e-potpis) dobijen od sertifikacionog tijela u Srbiji.

Takođe, neophodan je čitač elektronskih kartica i instalacija NEXU aplikacije za elektronsko potpisivanje i generisanje budućih elektronskih dokumenata, faktura i slično, a koja se besplatno preuzima sa sajta APR-a.

Za plaćanje naknade za elektronsku registraciju, korisnik mora posjedovati bilo koju vrstu platne kartice. 

Ukoliko se uz elektronsku prijavu prilaže dokument poput saglasnosti ili uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama, neophodno je da taj dokument bude digitalizovan.

Ovaj postupak digitalizacije može izvršiti advokat, uz uslov da je istovremeno podnosilac prijave, ili notar koji svojim elektronskim potpisom garantuje za originalnost dokumenta, skeniranje i potpisivanje elektronskim potpisom ili kvalifikovanim elektronskim pečatom.

Dokumenta koja izdaje sam preduzetnik, kao što su ovlaštenja prokuristi, mogu se stvoriti u izvornoj elektronskoj formi, potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Agencija je omogućila preduzetnicima da sprovedu sve ove postupke registracije u digitalnom formatu, uključujući i prijavu "eRegistracija osnivanja preduzetnika". Trenutno pruža oko deset elektronskih servisa, a nastaviće sa digitalizacijom preostalih postupaka registracije koje pokriva Agencija za privredne registre, prenosi "EUractiv".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije