Programi

Retpoline štiti Google servise od Spectre ranjivosti

Retpoline štiti Google servise od Spectre ranjivosti
Foto: N.N. | Retpoline štiti Google servise od Spectre ranjivosti

Google je već razvio anti-Spectre i Meltdown rješenja, a da korisnici to nisu ni primijetili.

Loša strana zakrpa koje rješavaju ove probleme je ta što imaju potencijal da uspore rad sistema, što, kada je Google u pitanju, znači sporiji rad servisa kao što su Gmail, Google Drive i Search, kao i Cloud.

Tako se nekoliko stotina inženjera okupilo kako bi zaštitili servise ovog tehnološkog giganta, te su, poslije nekoliko mjeseci rada pronašli rješenje za Meltdown i prvu varijantu Spectre ranjivosti (što su dvije od ukupno tri ranjivosti), koje su počeli da objavljuju još u septembru. Iz kompanije kažu da poslije primjenjivanja zakrpa nisu dobili ni jednu pritužbu na sporiji rad nekog od servisa, ali je moguće da su korisnici prijavljivali druge probleme, budući da nisu znali da je objavljivanje zakrpa u toku.

Ipak, druga Spectre varijanta se pokazala kao više problematična, te su stručnjaci mislili da je rješenje u tome da isključe CPU opcije koje čipove čine ranjivim na napade, što je na kraju značajno usporilo aplikacija, te dovelo do nedoslijednosti u funkcionisanju, pa je bilo neophodno da se potraže druga rešenja. Tako su došli do Retpoline – tehnike koja modifikuje programe tako da osigurava da na njihovo sprovođenje ne može da se utiče preko pomenutih ranjivosti.

Retpoline je omogućila Google-u da zaštiti svoje servise od druge Spectre varijante, a bez promjena u izvornom kodu, te bez isključivanja hardverskih komponenti. Tako je do decembra kompanija objavila rješenja za sve tri varijante ranjivosti, a Google ne čuva Retpoline samo za sebe, te je svoje istraživanje podijelio i sa drugim kompanijama, a u nadi da će to biti kraj za Meltdown i Spectre.

(PC/Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije