Programi

"Robot" vam popravlja CV

"Robot" vam popravlja CV
Foto: Ilustracija | "Robot" vam popravlja CV

Mašinsko učenje pronalazi primjenu u sve širem spektru djelatnosti, pa je tako na red došlo i pronalaženje posla. A da biste do posla došli, u današnje vrijeme nije dovoljno samo da dobro poznajete određenu oblast i da imate iskustva, već i da se predstavite na pravi način.

U tome može da pomogne CV Compiler, novi online sistem koji koristi mašinsko učenje za analiziranje i "popravljanje" radne biografije, kako bi se istakli važni detalji i kako bi ona "zapala" za oko HR menadžerima.

Istraživanja pokazuju da mnoge aplikacije za posao ne stignu do intervjua samo zbog lošeg CV-ja. U prosjeku je HR menadžerima dovoljno 10 sekundi da eliminišu kandidata, pa je kreiranje vizuelno atraktivnog i, prije svega, svrsishodnog CV-ja jedna od najvažnijih stvari prilikom apliciranja.

Autori ovog sistema su Endrju Stetsenko i Aleksandra Dosi, HR eksperti koji iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo u regrutovanju radnika. Sistem radi na principu provjere biografije i davanju savjeta šta je potrebno da se promijeni, doda ili oduzme, a algoritam koristi ogromnu biblioteku CV fajlova.

Ovo nije ni prvi ni jedini alat za analizu CV-jeva, ali su svi prethodni generički.

CV Compiler je dizajniran prvenstveno za tehničke profesionalce. Tehnologija traži ključne riječi iz oblasti programiranja i provjerava kako se one koriste unutar biografije, u odnosu na najbolje primjere te primjene u industriji.

Sistem je nastao kao proširenje Chrome ekstenzije koja pomaže korisnicima da razumiju tehničke termine, a čiji autor je bio Stetsenko, dok je radio u kompaniji GlossrayTech.

Tehnologiju procesiranja prirodnog jezika i prepoznavanja ključnih riječi koju je razvio na tom projektu unaprijedio je i implementirao na CV Compiler-u.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije