Programi

Rusi najavljuju svoju prodavnicu Android aplikacija

Rusi najavljuju svoju prodavnicu Android aplikacija
Foto: Pixabay | Rusi najavljuju svoju prodavnicu Android aplikacija

Plan Rusije, prodavnica koja će nuditi ruske aplikacije i softver, kako bi se prevazišli problemi koji su nastali nakon vojne akcije na Ukrajinu i brojnih sankcija koje su ovoj državi nametnute u IT svijetu. Među njima je i nemogućnost korišćenja Google Play prodavnice.

Pored toga, kreiranje sopstvene prodavnice aplikacija će za ruske korisnike eliminisati rizike koje mogu da stvore aplikacije sa Play Store-a. Za sada nema plkanova o kreiranju iste prodavnice za Apple korisnike i iOS platformu.

"Jasno je da imamo mogućnost da kreiramo našu prodavnicu aplikacija na Android platformi, zbog otvorenosti i fleksibilnosti sistema. Ovaj projekat je već započeo u nekoliko kompanija", istakao je Maksut Šadajev, šef Ministarstva za digitalni razvoj u Rusiji.

On je ranije istakao da je objava prodavnice ruskih softverskih proizvoda planirana već za maj ove godine. Prvobitno je bilo planirano da bude objavljena krajem godine, ali je zbog eskalacije situacije i brojnih sankcija moralo da dođe do ubrzanja procesa.

Pored toga, IT eksperti iz Rusije ističu da je malo vjerovatno da će u Rusiji biti blokirane sve Android i iOS aplikacije. Neke aplikacije bi mogle biti uklonjene, bez mogućnosti njihovog preuzimanja. Eksperti preporučuju korisnicima da svoje podatke sačuvaju na alternativne uređaje i cloud servise.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije