Programi

Ruski hakeri ucjenjuju Apple: Ukrali nacrte, traže ogroman otkup

Ruski hakeri ucjenjuju Apple: Ukrali nacrte, traže ogroman otkup
Foto: Ilustracija | Ruski hakeri ucjenjuju Apple: Ukrali nacrte, traže ogroman otkup
N.N.

Ruski hakeri su došli od povjerljivih dokumenata o Appleovim uređajima, koje sada koriste da ucjenjuju američkog tehnološkog giganta. Oni prijete da će, ukoliko im ta kompanija do 1. maja ne isplati otkup, objaviti sve dokumente.

Da bi pokazala ozbiljnost svojih prijetnji, hakerska grupa REvil je već objavila neke povjerljive dokumente kao što su tehnički nacrti prošlogodišnjeg modela MacBook Air i iMac, kao i podatke o još jednom prenosnom uređaju.

Hakeri, međutim, nisu do dokumenata došli hakovanjem Appleovih servera, već napadom na kompjuterski sistem njegove partnerske kompanije Quanta. Hakeri su prvo počeli da ucjenjuju tu kompaniju, od koje su tražili da im isplati čak 50 miliona dolara. Kada su ih je Quanta odbila, hakeri su "krenuli" na Apple, piše 9to5mac.

Suma koju su od kompanije iz Kupertina tražili nije poznata, kao ni to koji se dokumenti nalaze u rukama hakera. Ne zna se da li posjeduju informacije koje bi mogle da otkruju planove za nove neke nove buduće proizvode, o kojima javno još uvijek nije bilo riječi.

Na onim dokumentima koje su do sada objavili, na svakoj stranici se može vidjeti da je riječ o Appleovom vlasništvu, koje ne smije da se reprodukuje, kopira ili objavljuje.

Apple još uvijek nije zvanično komentarisao ovaj slučaj, već je samo kratko objavio da se incident istražuje, kao i da ne žele da govore o povjerljivim dokumentima i ucjeni hakera. S druge strane, Quanta je potvrdila hakerski napad na manji broj njihovih servera, prenosi Zimo.

Krađe povjerljivih dokumenata i ucjenjivanje kompanija predstavljaju jedan od poslovnih modela hakersku grupu REvil. Istu taktiku su prethodno primjenili i protiv komapnije Acera koji su ucjenjivali, ali je Apple svakako najveće ime koje se našlo na njihovom spisku.

Međutim, ako iz Quante nisu htjeli da im plate otkupninu, može se očekivati da bi na isti potez mogao da se odluči i Apple, pa bi tako hakeri nadernih dana mogli da nastave sa objavljivanjem dokumenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije