Programi

Sada postoji malver za iPhone koji radi čak i ako je telefon isključen

Sada postoji malver za iPhone koji radi čak i ako je telefon isključen
Foto: Pexels | Sada postoji malver za iPhone koji radi čak i ako je telefon isključen
N.N.

Vaš prvi instinkt vjerovatno bi bio da isključite telefon kako biste spriječili zlonamjerno njuškanje. Nažalost, ni to možda neće biti dovoljno.

Novi tip zlonamjernog softvera koji su osmislili istraživači sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu mogao bi da radi čak i kada je vaš telefon isključen.

Kako malver može da radi bez napajanja? Jednostavan odgovor je da su ovih dana uređaji rijetko potpuno "isključeni".

Istraživanje je objašnjeno u kratkom videu ispod.

Eksploatacija koristi režim male potrošnje iPhone-a, koji je kompatibilan sa svakim iPhone-om od 2018. godine, počevši od iPhone-a Xr i Xs. Ovaj režim omogućava NFC, ultra-širokopojasnim i Bluetooth čipovima da crpe malo energije kada je telefon isključen.

Od iOS 15, ovi čipovi mogu da rade neograničeno, omogućavajući važnim funkcijama, poput Find My Phone, da nastave da rade čak i kada je telefon ugašen.

To je očigledno zaista korisno ako ikada izgubite telefon, ali otvara vrata za novu vrstu zlonamjernog softvera koji može da radi sve dok vam se baterija potpuno, 100% ne isprazni.

Bluetooth čip ima sopstveni firmver koji može da radi odvojeno od glavnog procesora. Ovaj firmver je u centru studije; Prema istraživačima, potpuno je nesiguran, "nema zaštite od modifikacija" i "napadači bi mogli da pokrenu Bluetooth malver čak i nakon gašenja telefona".

Vrijedi napomenuti da eksploatacija koja je detaljno opisana u radu zahtjeva "jailbreak-ovan" iPhone, što značajno smanjuje šanse da će obični korisnici biti pogođeni ovim eksploatacijom. Istraživači su takođe podijelili svoja otkrića sa Apple-om, koji će vjerovatno pokušati da riješi ove probleme na budućim uređajima.

Ipak, primjer pokazuje da sa svakom zgodnom novom funkcijom postoji nova prilika za hakere da je iskoriste. Nije nezamislivo da hakeri pronađu načine da daljinski "jailbreak-uju" iPhone, kao što se desilo sa Pegasusom. Za svaku ranjivost koja je "rano" objelodanjena, postoje druge za koje ne saznamo dok ne bude prekasno.

 

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije