Programi

Pratite nas na Google news

Selfi za mjerenje pritiska

Selfi za mjerenje pritiska
Foto: N.N. | Selfi za mjerenje pritiska
N.N.

​Kako stvari stoje, uskoro će aparati za mjerenje pritiska postati nepotrebni. Umjesto toga, biće vam potreban samo telefon sa selfi kamerom. Istraživači sa Univerziteta u Torontu razvili su tehnologiju koju su nazvali transdermal optical imaging (TOI), koja je u stanju da precizno izračuna pritisak osobe samo na osnovu kratkog video snimka njenog lica.

Sistem radi na principu da je koža na našem licu prozračna. Optički senzor mobilnog telefona može da „uhvati“ refleksije crvenog svjetla hemoglobina ispod kože, koji omogućava TOI-ju da vizualizuje i izmeri promene u protoku krvi. Tokom testiranja ove metode, istraživači su ustanovili da je njena preciznost oko 95%.

Već je osnovan startup Nuralogix koji je razvio aplikaciju za merenje pritiska nazvanu Anura. Za precizno mjerenje neophodan je selfi video u trajanju od 30 sekundi. Nakon analize videa, aplikacija će prikazati puls i nivo stresa snimljene osobe. Nova verzija aplikacije, koja će tokom jeseni biti dostupna u Kini, moći će da prikaže i pritisak osobe. Istraživači se nadaju da će u budućnosti na ovaj način moći da obave i neke dodatne analize, kao što su utvrđivanja nivoa glukoze u krvi, hemoglobina i holesterola. Da bi to postalo upotrebljivo, ipak je neophodno da se obave dodatna istraživanja.

Za sada postoji jedno ograničenje – analizu nije moguće sprovesti na osobama sa tamnom bojom kože. To ovaj sistem čini nedovoljno upotrebljivim u oblastima gde živi veliki procenat crnog stanovništva, ali se aktivno radi na prevazilaženju tog problema. Tome će vjerovatno doprinjeti i kvalitetnije kamere koje će se ugrađivati u novije modele telefona, pa je sigurno da vrijeme radi u korist ove tehnologije.

(Engadget)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije