Programi

Smanjuje se prisustvo mobilnog malvera, raste broj trojanaca

Smanjuje se prisustvo mobilnog malvera, raste broj trojanaca
Foto: Ilustracija | Smanjuje se prisustvo mobilnog malvera, raste broj trojanaca

Istraživači i analitičari za sajber bezbjednost počinju da objavljuju sve više izvještaja o rastućim trendovima u ovoj sferi. Ovoga puta, na redu su mobilni telefoni.

Kompanija SecureList, koja posluje u okviru Kaspersky koncerna, ističe da je u dosadašnjem periodu 2022. godine zabilježen trend smanjenja prisustva malvera na mobilnim uređajima. S druge strane, zabilježen je porast trojanaca.

Koja je razlika između malvera i trojanca? Trojanac je tip malvera, koji se uobičajeno skriva u pozadini gdje krade podatke i omogućava daljinsku kontrolu i pristup sistemu preko koda.

Malver je sveobuhvatni termin za sav maliciozni softver. On se uglavnom sam reprodukuje, kao virus, a u mnogim slučajevima će dovesti do toga da trojanac inficira računar, uništiće ili će obrisati fajlove i drugo. Malver je obično teže detektovati nego trojanca.

Kako su i sugerisali brojni izvještaji u prethodnom periodu, veoma su česti trojanci i malver koji kradu bankarske podatke korisnika. Najčešći način na koji se ovi trojanci instaliraju su preko lažnih aplikacija za bankarstvo ili antivirus aplikacija.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije