Programi

Softver NSO grupe na telefonima šest palestinskih aktivista

Softver NSO grupe na telefonima šest palestinskih aktivista
Foto: Ilustracija | Softver NSO grupe na telefonima šest palestinskih aktivista

JERUSALIM - Bezbjednosni istraživači danas su otkrili da je špijunski softver izraelske kompanije za iznajmljivanje hakera NSO grupe otkriven na mobilnim telefonima šest palestinskih aktivista za zaštitu ljudskih prava, djelimično povezanih sa grupama za koje je izraelski ministar odbrane Beni Ganc tvrdio da su umješane u terorizam.

Ovo je prvi slučaj da su se palestinski aktivisti našli na meti vojnog špijunskog softvera Pegaz, prenio je AP.

Njegova upotreba protiv novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava i političkih disidenata od Meksika do Saudijske Arabije dokumentovana je od 2015. godine.

Uspješna "infekcija" Pegazom potajno daje uljezima pristup svemu što osoba čuva i radi na svom telefonu, uključujući komunikaciju u realnom vremenu.

Za sada se ne zna ko je postavio špijunski softver NSO na telefone aktivista, rekao je istraživač koji ga je prvi otkrio Mohamed al-Maskati iz neprofitne organizacije Frontlaj difenders.

Ubrzo nakon što su prva dva upada identifikovana sredinom oktobra, izraelski ministar odbrane Beni Ganc proglasio je šest palestinskih grupa civilnog društva terorističkim organizacijama.

Frontlajn difenders sa sjedištem u Irskoj i najmanje dvije žrtve kažu da smatraju Izrael glavnim osumnjičenim i vjeruju da je imenovanje možda tempirano da pokuša da zasjeni otkriće hakovamja, iako nisu pružili dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije