Programi

Pratite nas na Google news

Šta mislite, koliko Kina zna o vama?

Šta mislite, koliko Kina zna o vama?
Foto: N.N. | Šta mislite, koliko Kina zna o vama?
N.N.

Kineska granična policija instalirala je špijunski softver na mobilne telefone turista koji bi ušli u tu zemlju na određenim graničnim prelazima u regiji Sinkjang.

Agenti te službe su od turista zahtijevali da predaju svoje telefone i lozinke prije nego što uđu u Kinu, da bi im potom odnosili telefone i kasnije ih ponovo vraćali.

Službenici su potom skenirali sadržaje na iPhone uređajima i instalirane spyware aplikacije na uređajima sa Android operativnim sistemom.

Aplikacija, koja nosi oznaku - BXAQ (ili Fēng cǎi), prikuplja telefonske kontakte, tekstualne poruke, istorijat poziva, unose u kalendar, koje se sve aplikacije nalaze instalirane na telefon, kao i koja se korisnička imena koriste u aplikacijama. Ona, potom, te podatke aploauduje na server.

Aplikacija bi trebalo da bude izbrisana nakon što završi sa skeniranjem telefona. Međutim, izgleda sa su pojedini pripadnici granične policije, u nekim slučajevima zaboravili to da urade, pa je tako ova "policijska akcija" i otkrivena, piše The Verge.

Poznato je da Kina sprovodi intenzivan nadzor nad muslimanskim etničkim manjinama (najviše Ujgurima) koje žive na području Sinkjanga.

O incidentu sa špijunuranjem mobilinih telefona pisali brojni svjetski mediji, među kojima i Guardian i New York Times. Kineske vlasti još uvek nisu odgovorile na njihove navode.

(b92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije