Programi

Steam uklanja hiljade igara iz prodavnice

Steam uklanja hiljade igara iz prodavnice
Foto: N.N. | Steam uklanja hiljade igara iz prodavnice

Kao što periodično detaljno očistimo kuću kako bismo iz nje izbacili nepotrebne stvari, tako je potrebno povremeno provjeriti i online servise. Valve se odlučio da to uradi pred novogodišnje praznike, tako što je riješio da optimizuje Steam arhivu.

Ako je suditi po izvještajima, Steam se trenutno nalazi u procesu najobimnijeg sređivanja i „čišćenja“ starih igara, koje samo „zauzimaju“ digitalni prostor u prodavnici. Do sada je sa servisa uklonjeno nekoliko stotina igara, a proces još uvijek traje. Najviše je obrisanih jeftinih indie projekata od kojih su vjerovatno mnogi i napušteni i zaboravljeni. Za takve projekte je bilo teško pronaći bilo kakve informacije, a mnoge od njih više nisu ni podržane od svojih autorai. Uglavnom, do trenutka kada je informacija o tome izašla u javnost, već je bilo obrisano više od 2.500 igara, a dinamika brisanja je takva da svakog sata „nestane“ još stotinak igara.

I ranije je sa Steam-a bilo uklanjanja nekih naslova, ali to je uglavnom bilo sporadično i u daleko manjem obimu. Ovo detaljno čišćenje online polica u prodavnici verovatno je nastalo kao odgovor na višegodišnje pritiske na Valve da poboljša moderaciju i kriterijume šta je prihvatljivo da bude objavljeno na servisu, a šta ne.

Ovo nije jedino iznenađenje iz kompanije. Poslije nekoliko godina bez ikakvih informacija o Half-Life serijalu, studio je najavio novu igru koja će se u prodaji pronaći u martu sledeće godine. Half-Life Alyx biće VR projekat, vremenski pozicioniran između prve i druge Half-Life igre.

(PC Games)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije