Programi

Pratite nas na Google news

Stiže opcija koja štiti od spam poruka

Stiže opcija koja štiti od spam poruka
Foto: N.N. | Stiže opcija koja štiti od spam poruka
N.N.

​Najnovija Google Messages funkcija stiže u obliku “Verified SMS“, a zamišljena je tako da korisnike čuva od spam sadržaja i phishing napada.

Opcija je već ranije mogla da se vidi u okviru Google Messages verzije 4.2, a li u to vreme nije funkcionisala na svim uređajima. Verified SMS sada stiže kao podrazumjevana opcija, a trenutno funkcioniše samo sa poslovnim brojevima telefona koji su registrovani kod Google-a. To znači da će korisnici moči da primaju poruke samo sa registrovanih poslovnih brojeva, a Google koristi kod kojim se proverava autentičnost svake primljene poruke.

Verifikacija funkcioniše tako što svaki telefon dobija hash kod koji se zasniva na broju telefona, poslovnog broja telefona i sadržaja poruke.

Kodovi se kreiraju lokalno, na uređajima koji primaju poruke, te se šalju Google-u na upoređivanje i provjeravanje da li se radi o legitimnim pošiljaocima.

Legitimne poruke na kraju dobijaju odgovarajuće ikonice koje ukazuju na vjerodostojnost, a opcija je trenutno dostupna samo u nekoliko zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

(9to5Google)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije