Programi

Svijet će do kraja godine na aplikacije potrošiti 100 milijardi dolara

Svijet će do kraja godine na aplikacije potrošiti 100 milijardi dolara
Foto: Ilustracija | Svijet će do kraja godine na aplikacije potrošiti 100 milijardi dolara

Veliki razvoj bogatog tržišta aplikacija, koje su u svijetu pametnih uređaja postale gotovo svakodnevna potreba, osigurao je i poprilično veliku zaradu onima koji se izradom aplikacija bave.

Tako će do kraja ove godine potrošnja na globalnom tržištu aplikacija, putem raznih trgovina aplikacijama kao što su AppStore, Play Store i druge, biti 'teška' više od 100 milijardi dolara, a analitičari procjenjuju kako će taj iznos na godišnjem nivou do 2022. godine povećati i iznositi oko 156 milijardi dolara.

Područje Azije, posebno Kina, i dalje zadržava svoje mjesto najvećeg tržišta aplikacija koje se naplaćuju, pa tako 40 odsto ukupne potrošnje odlazi upravo na Kinu. 

Kako piše "TechCrunch" izvještaj pokazuje kako raste i potrošnja po pojedinačnom korisniku, pa je tako prosječno 2017. godine korisnik trošio 20,94 dolara na aplikacije, a procjenjuje se kako će taj iznos biti 25,65 dolara u 2022. godini.

Veliki uticaj u potrošnji imaće azijske zemlje, uključujući Indiju, Indoneziju i Vijetnam kao i ruralni dijelovi Kine. Na području Amerike rast će predvoditi Brazil, dok će na području Evrope to biti Ukrajina, Poljska i Rusija. 

Stabilna i "odrasla" tržišta poput onog američkog i japanskog će svoj očekivani porast potrošnje na tržištu aplikacija doživjeti 2022. godine. I dalje će zadržati visok procenat preuzimanja, pa će tako SAD bilježiti prosječno 21 odsto novih preuzimanja godišnje po pojedinačnom uređaju, a u Japanu iznositi 15 odsto. 

Najviše sredstava na aplikacije trošiće se u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji i Njemačkoj. Kina će biti daleko u vođstvu, pa se tako predviđa kako će zabilježiti porast od 107 odsto, i s 30,2 milijarde dolara zabilježeno u 2017. godini skočiti na 62,4 milijarde koliko se predviđa za 2022. godinu. 

Najveću potrošnju, po uređaju, imaće Japan i to čak šest puta više od globalnog predviđanja, pa će iznos koji Japanci troše na kupovanje aplikacija biti 140 dolara u 2022. godini.

SAD će udvostručiti svoju potrošnju, pa bi tako prosječno trebali trošiti 60 dolara na godinu za kupovanje aplikacija. Najviše se kupuju igre, ali očekuje se i porast potrošnje za ostale aplikacije, kao što su aplikacije za upoznavanje, slušanje muzike i gledanje videa.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije