Programi

Tajanstvena softverska firma ne zarađuje a vrijedi 22 milijarde evra

Tajanstvena softverska firma ne zarađuje a vrijedi 22 milijarde evra
Foto: pixabay.com | Tajanstvena softverska firma nikada nije zaradila, a vrijedi 22 milijarde evra
N.N.

Ako niste čuli za softversku kompaniju "Palantir", to i nije neko čudo - ta firma snabdijeva tajne službe gomilom podataka i cijeli imidž gradi na tajnovitosti. Sada je izašla na berzu pa se ponešto o njoj i saznalo.

Ako neka firma nešto skriva, onda bi ulagači trebalo da drže ruke dalje od nje. Kod "Palantira", vjerovatno najozloglašenije softverske firme na svijetu, skrivanje informacija je poslovni model. Ona navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce. Zato se tako malo zna o toj kompaniji.

Izlazak "Palantira" na berzu menja puno stvari, jer se već u prospektu uoči izlaska na berzu ponešto moralo otkriti. Od osnivanja, pre 17 godina, firma nikad nije ostvarila profit, a možda će tako biti i ubuduće, navodi se u prospektu.

Uprkos tome, vrijednost se procjenjuje na 22 milijarde dolara. Odmah prvog dana na berzi je vladalo veliko zanimanje za dionice, pa je početna cena od 7,25 dolara na kraju dana porasla na 10 dolara, što znači rast od 38 odsto.

Uticajni klijenti

Među klijentima ove firme su američke službe CIA, FBI, NSA kao i Marinci. Gotovo svaka američka ustanova koristi usluge nikad nije ostvarila profit “Palantira”. I u Njemačkoj, recimo, policija u pokrajini Hesen koristi programe ove firme za borbu protiv kriminala. Kompanija iz Silicijumske doline ima ukupno 125 klijenata.

Prema medijskim izvještajima, “Palantir“ je pomogao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena. Tu tvrdnju firma nikad nije komentarisala. Izvjesno je da jesu doprinijeli otkrivanju investicionog prevaranta Bernija Madofa.

Ali, gdje radi oko 2.400 zaposlenih i ko tačno koristi usluge – to je dugo bila tajna. Ne čudi zato da "Palantir“ bije glas najtajanstvenije firme u softverskoj dolini u Kaliforniji. Ko u nju investira, ne može da bude siguran u šta se upušta.

Ko u budućim izvještajima o profitu bude tražio jasne informacije, biće razočaran, jer je menadžment „Palantira“ vrlo tajnovit, kaže nam Nik Ajnhorn iz Renaissance Capital-a koji se bavi analizom novajlija na berzi. "Mislim da će brojni potencijalni ulagači pričekati prije nego što razmotre investiciju“.

Za osnivače kompanije Aleksa Karpa i Petera Tila izlazak na berzu je u svakom slučaju unosan. Ako sve prođe dobro, skupiće milijarde za preduzeće koje do sada nije imalo ni jednog centa profita. Peter Til (52), jedan od najuspešnijih njemačkih investitora, ionako već ima milijarde otkako je osnovao “Pej Pal“.

Ali, Aleks Karp (52) još čeka svoje veliko remek-djelo jer prije “Palantira“ nije imao vidnih uspjeha. Ovaj Amerikanac odlično govori njemački, studirao je na Geteovom univerzitetu u Frankfurtu kod čuvenog njemačkog filozofa Jirgena Habermasa.

Tajni agenti, poslovni ljudi

Nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine, Til je odlučio da napravi kompaniju koja će velikim količinama podataka pomagati u lovu na teroriste. Investiciono odeljenje CIA podržalo je osnivanje firme u nadi da će SAD jednog dana tehnologiju moći da koriste za tajnu službu i vojsku. Prvi angažman “Palantira“ uslijedio je za vrijeme ratova u Avganistanu i Iraku.

Danas se tehnika ovog kalifornijskog preduzeća koristi i izvan krugova tajnih službi. Njihove podatke koriste recimo proizvođač aviona “Erbas“, hemijsko-farmaceutski koncern “Merk“ ili automobilski koncern "Fijat-Krajsler“.

Naftni koncern BP koristi analitičke programe "Palantira“ za otkrivanje novih nalazišta nafte i gasa. Tako je proizvodnja nafte u Sjevernom moru povećana za oko deset odsto.

"Palantir“ se svjesno okreće privatnim klijentima. Firma želi da se oslobodi tajnovitih poslova s tajnim službama. Poslovi s privatnicima bi trebalo da ubuduće donose više od polovine prihoda. "Palantir“ je prošle godine imao promet od 742 miliona dolara.

Ali, istovremeno je preduzeće izgubilo više od pola milijarde dolara. I zato se sumnja u procjenu vrednosti.

Kritike sa svih strana

Kritičare brinu i što je "Palantir“ prije četiri godine navodno bio umiješan u skandal firme „Kembridž analitika“ koja je preko „Fejsbukovih“ podataka o korisnicima vodila kampanju za Donalda Trampa.

Često se čuje i da "Palantir“ ugrožava ljudska i građanska prava. "'Palantir' je suodgovoran za nadzor, hapšenja i progon u našim gradovima“, rekla je meksička aktivistkinja Hasinta Gonzalez.

Od 2014. godine, naime, "Palantir“ pomaže američkoj Ustanovi za useljavanje i carine, kao i Ministarstvu za unutrašnju sigurnost, u pronalaženju nepoželjnih migranata i izbeglica koji su ilegalno ušli u zemlju. I sam osnivač kompanije Karp navodi da su neki zaposleni dali otkaz jer nisu htjeli da obavljaju takav posao.

Ali, "Palantir" se neće odreći saradnje s američkim državnim ustanovama, poručuje Karp .

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije