Programi

TikTok i Youtube dijeli vaše podatke više od bilo koje društvene aplikacije

TikTok i Youtube dijeli vaše podatke više od bilo koje društvene aplikacije
Foto: BiljaST/Unsplash | TikTok i Youtube dijeli vaše podatke više od bilo koje društvene aplikacije

Dvije aplikacije za društvene mreže, koje vrlo vjerovatno imate na svom telefonu, prikupljaju značajne količine podataka o vama - i možda vam se neće dopasti šta jedna od njih radi sa tim podacima.

To makar tvrdi nedavna studija, koju je prošlog mjeseca objavila kompanija za mobilni marketing URL Genius.

Ova kompanija je otkrila da YouTube i TikTok sakupljaju lične podatke korisnika više od bilo koje druge aplikacije za društvene mreže.

Studija je otkrila da YouTube, koji je u vlasništvu Google-a, uglavnom prikuplja vaše lične podatke u sopstvene svrhe - praćenje vaše istorije pretrage na internetu, ili čak vašu lokaciju, kako bi vam prikazali relevantnije oglase.

Ali TikTok, u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance-a, uglavnom dozvoljava trekerima trećih strana da prikupljaju vaše podatke, a šta se s tim podacima poslije radi teško je reći.

Sa trekerima trećih strana, u suštini je nemoguće znati ko prati vaše podatke ili koje informacije prikupljaju. Kao što je navedeno u studiji, trekeri trećih strana mogu pratiti vašu aktivnost na drugim sajtovima čak i nakon što napustite aplikaciju.

Da bi sproveo studiju, URL Genius je koristio funkciju Record App Activity iz Apple-ovog iOS-a da izbroji koliko različitih domena prati aktivnost korisnika u 10 različitih aplikacija društvenih medija - YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger i Whatsapp - tokom jedne posjete, prije nego što se uopšte prijavite na svoj nalog.

YouTube i TikTok bili su apsolutni "šampioni" sa po 14 trekera, što je znatno više od prosjeka, koji je iznosio šest. Broj trekera se vjerovatno značajno povećava kada se ulogujete u svoje naloge u tim aplikacijama, navodi studija.

Deset YouTube-ovih trekera bili su trekeri prve strane, što znači da ih platforma koristi u svoje svrhe. Četiri trekera bili su treće strane, što znači da je društvena platforma omogućavala nekolicini spoljnih web sajtova da prikupljaju informacije i prate aktivnost korisnika.

Za TikTok, rezultati su bili još gori: 13 od 14 trekera na popularnoj aplikaciji za društvene mreže bili su od trećih strana. Praćenje treće strane se dešavalo čak i kada korisnici nisu dozvolili praćenje u podešavanjima aplikacije, prema studiji.

"Potrošači trenutno ne mogu da vide koji podaci se dijele sa spoljnim akterima ili kako će se njihovi podaci koristiti", napisali su autori izvještaja.

TikTok je u prošlosti bio na meti kritika zbog toga kako kompanija prikuplja i koristi podatke, posebno od mlađih korisnika, uključujući tvrdnje da je kompanija prenijela neke privatne korisničke podatke na kineske servere, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije