Programi

TikTok odlazi u istoriju?

TikTok odlazi u istoriju?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | TikTok odlazi u istoriju?

Cjelokupna operacija bila je obavijena velom tajne, uspješno skrivena čak i od veoma osjetljivih radara lobista.

Samo prije dvije sedmice, radnici TikToka odgovorni za američko tržište vratili su se svojim nadređenima u međunarodno sjedište u Singapuru s dobrim vijestima, obavještavajući ih kako su "za dlaku, ali ipak uspješno" spriječili najgore scenarije za sudbinu kompanije - blokadu aplikacije u SAD-u.

Čak se i predsjednik Džo Bajden nedavno pridružio TikToku u sklopu kampanje - istaknuli su, naivno uvjereni da će njegova administracija podržati zakon koji bi onemogućio pristup izuzetno popularnoj aplikaciji za više od milion američkih korisnika, posebno tokom predsjedničke kampanje.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, dočekao ih je hladan tuš.

Bijela kuća, u saradnji s dvostranačkom grupom iz Kongresa s anti-kineskim stavom, radila je tajno na pripremi i usvajanju zakonskog prijedloga kojim bi se TikTok zabranio na američkom tržištu ili bi se vlasnicima nametnula obaveza prodaje aplikacije nekome ko nije kineski državljanin.

Cjelokupna operacija bila je obavijena velom tajne, uspješno skrivena čak i od veoma osjetljivih radara lobista, koji su primijetili da se nešto događa tek kad je cijela priča već bila u vrlo naprednoj zakonodavnoj fazi.

Iza ove inicijative stoje američki skepticizmi TikToka koji već mjesecima, pa čak i godinama, upozoravaju na činjenicu da popularna kineska aplikacija služi kao svojevrsni trojanski konj pekinških pokušaja infiltracije u američke državne institucije i demokratski proces.

Podsjetimo, ByteDance, kineska kompanija koja posjeduje TikTok, dužna je dijeliti informacije o svim korisnicima sa Komunističkom partijom, što je izazvalo strah da bi putem svojih sofisticiranih algoritama, po kojima je ta aplikacija poznata, mogla "progurati" određeni narativ i svjetonazor među korisnicima na Zapadu.

Ta teorija dobila je podršku nakon terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, kada su sumnje potkrijepljene konkretnim dokazima. Naime, američki stručnjak za prikupljanje i analizu podataka Anthony Goldbloom počeo je analizirati podatke TikToka temeljem određenih hashtagova koji su se koristili u videima objavljenima u SAD-u, i brzo je došao do zaključka kako na platformi postoji znatno više videa s propalestinskim hashtagovima nego s proizraelskim sadržajem. Štaviše, njegova analiza pokazala je omjer od šokantnih 69 prema 1.

Ovakav sadržaj oblikuje javno mnijenje među (mladim) korisnicima i potiče ih na učestvovanje u propalestinskim protestima, na kojima se uzvikuju, u najmanju ruku, rubno antisemitske parole, a u velikoj mjeri oblikuje i njihove političke stavove pred izuzetno neizvjesnu predsjedničku utrku.

Vrijedi napomenuti da su upravo američki korisnici TikToka prije samo nekoliko mjeseci pokrenuli trend rehabilitacije ugleda dotad zloglasnog teroriste Osame Bin Ladena.

Zbog toga sve veći broj zapadnih demokratija, uključujući mnoge evropske zemlje, razmatra mogućnost ograničavanja ili potpune zabrane TikToka na njihovom tržištu. Bajden nije prvi predsjednik SAD-a koji stvara probleme upravi TikToka - to je već učinio Donald Tramp 2020. najavom da će aplikacija biti uklonjena s američkog tržišta "hitnim postupkom" putem izvršne uredbe, ali njegova inicijativa tada je blokirana sudskim putem.

Njegov nasljednik odlučio je krenuti istim, ali institucionalno legitimnim putem.

“Ovaj je proces hotimično proveden tajno jer su sponzori tog prijedloga svjesni bijesa koji će se proširiti među milion korisnika u SAD-u nakon što saznaju što im se sprema”, tvrdi portparolka TikToka.

U strahu da bi zakon uskoro mogao biti formalno usvojen, izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, uputio se u Vašington D.C. kako bi se sastao s onim poslanicima koji planiraju glasati protiv, u pokušaju da, uz pomoć lobističke mašinerije, zaustavi najavljeni "katastrofalan" ishod, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije