Programi

TikTok - "produžena ruka Komunističke partije"?

TikTok - "produžena ruka Komunističke partije"?
Foto: N.N. | TikTok - "produžena ruka Komunističke partije"?

Kineska aplikacija za dijeljenje kratkih video snimaka TikTok, koju masovno koriste tinejdžeri da pokažu svijetu kako pjevaju, igraju ili se prosto glupiraju, našla se u središtu tenzija između SAD i Kine. TikTok je posljednja kineska firma koja se našla na meti američkih regulatora, pošto je Vašington pokrenuo procjenu prijetnji po nacionalnu bezbjednost njene kupovine američke aplikacije Musical.ly za milijardu dolara, ističe Rojters.

TikTok, koji je u vlasništvu kompanije ByteDance Technology iz Pekinga, nadmeće se sa aplikacijama kao što su Snapchat i Instragram. Aplikacija omogućava korisnicima da na mrežu postave kratke video snimke sa specijalnim efektima, često kako igraju, skaču ili pjevaju na plejbek.

To je jedna od najpopularnijih aplikacija u svijetu sa više od milijardu preuzimanja globalno, čime je postala prva aplikacija razvijena u Kini koja je to uspjela na međunarodnom nivou. Trenutno je četvrta, iza Facebooka, Instagrama i Snapchata, kao najkorišćenija društvena aplikacija u Google-ovom Play Store-u.

Uspjeh TikTok-a na američkim tržištu umnogome se može pripisati akviziciji aplikacije za pjevanje na plejbek Musical.ly 2017. godine.

TikTok se, međutim, našao u središtu tenzija između SAD i Kine, ističe CNN, pošto su tri američka senatora tražila da se ispitaju potencijalne prijetnje po nacionalnu bezbjednosti i privatnost koje predstavlja ta aplikacija, sa upozorenjem da kineski vlasnik može da cenzuriše sadržaj kao što su snimci prodemokratskih protesta u Hongkongu.

Aplikacija za razmjenu video sadržaja je, ukazuje CNN, tako u sličnoj poziciji kao Huawei, uslijed zabrinutosti da bi osjetljivi podaci Amerikanaca mogli da dospiju u ruke kineske vlade. TikTok ipak ne postoji u Kini gdje njen vlasnik ByteDance nudi sličnu aplikaciju Douyin, pa zato, tvrdi kompanija, podaci koje sakuplja o korisnicima u SAD, ne podležu kineskom zakonu.

Odbor za strane investicije u SAD kontaktirao je vlasnika TikTok-a, ByteDance zbog zabrinutosti da akvizicija Musical.ly predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost, navodi američka televizija CNBC, pozivajući se na izvore.

Još nije otvorena puna istraga, ali, ističe CNBC, ispitivanje ByteDance-a predstavlja znak da je Odbor za strane investicije sve više fokusiran na ranjivost koju donosi prikupljanje privatnih podataka, usred porasta geopolitičkih tenzija i sve većeg fokusa na velike tehnološke kompanije.

U pozadini slučaja aplikacije omiljene među mladima su globalne ekonomske i političke borbe, što daje drugu dimenziju priči o TikTok-u, ocenjuje CNBC.

Uspon naizgled bezazlene aplikacije primorao je Amerikance da razmisle o svijetu koji je pod uticajem društvenih medija iz Kine, ocjenjuje New York Times.

TikTok negira da cenzuriše politički sadržaj i na aplikaciji se mogu naći snimci podrške protestima u Hongkongu, ukazuje list, dodajući da iako ByteDance nije produžena ruka Komunističke patrije. Ta kompanija svoj uspjeh umnogome duguje sposobnosti da plovi političkim vodama u Pekingu i vještini da isporuči trivijalan sadržaj koji može proći cenzore.

Predstavnici TikToka brane se tvrdnjom da aplikacija podatke američkih korisnika skladišti lokalno, kao i da kineska vlada nikada nije tražila da ukloni politički osjetljiv sadržaj, niti bi TikTok to uradio ako bi Peking tražio.

Ali ta tvrdnja, ističe NYT, ne pokriva širinu pritiska pod koji Peking stavlja medijske kompanije u Kini - umjesto direktnog cenzurisanja sadržaja, kineski zvaničnici postavljaju smjernice medijskim kompanijama koje onda same sprovode cenzuru.

TikTok pretvara tinejdžere u zvijezde i od luckastih snimaka pravi viralne senzacije, ali strijepnje u vezi sa tom aplikacijom odnose se generalno na zabrinutost zbog mogućnosti Kine da izvozi svoje antidemokratske norme, ocjenjuje Washington Post u uredničkom komentaru.

Iako šefovi TikTok-a tvrde da podatke skladište lokalno, čime podaci o obrascima ponašanja ili ličnim karakteristikama korisnika nisu "podložni kineskom zakonu", razumno je pitati, ističe list, da li njena krovna kompanija u Kini može da ne prihvati zahtjeve represivnog režima za ciljano špijuniranje.

Kina nastoji da proširi svoj domašaj koliko god je moguće, ocjenjuje Vašington post. Douyin, kineska verzija TikToka, uveliko je cenzurisan, pa postoji prijetnja, dodaje list, da cenzura neće završiti na granicama Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije