Programi

UN glasa za prvu rezoluciju o AI

UN glasa za prvu rezoluciju o AI
Foto: Pixnio | UN glasa za prvu rezoluciju o AI

​Generalna skupština glasa o prvoj rezoluciji Ujedinjenih nacija o vještačkoj inteligenciji, koja ima za cilj da obezbijedi da nova tehnologija bude od koristi svim nacijama, ali ujedno da poštuje ljudska prava i da je bezbjedna.

Sjedinjene Države se nadaju da će sve države glasati u korist rezolucije. Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džek Salivan, je istako da rezolucija predstavlja istorijski napredak u postizanju bezbijedne upotrebe vještačke inteligencije.

Rezolucija predstavlja globalnu podršku osnovnom skupu principa za razvoj i upotrebu AI i postavlja put za upravljanje rizicima. Nacrt rezolucije ima za cilj da zatvori digitalni jaz između bogato razvijenih država i siromašnih država u razvoju. Takođe ima za cilj da osigura da države u razvoju imaju tehnologiju i sposobnost da iskoriste prednosti AI, uključujući otkrivanje bolesti, predviđanje poplava, pomoć poljuprivrednicima i obuku sljedeće generacije radnika.

Nacrt prepoznaje ubrzanje razvoja i upotrebe vještačke inteligencije i naglašava "hitnost postizanja globalnog konsenzusa o bezbjednim, sigurnim i pouzdanim sistemima vještačke inteligencije".

Poslanici Evropske unije su 13. marta odobrili prva sveobuhvatna pravila vještačke inteligencije na svijetu, koja stupaju na snagu do maja ili juna nakon nekoliko završnih formalnosti.

Zamlje širom svijeta rade na izradi propisa o vještačkoj inteligenciji. Nacrt rezolucije uzima u obzir sve ove napore kako bi se stvorila jedinstvena klima u okviru propisa.

Ključni cilj, nacrta rezolucije, je da korištenje vještačke inteligencije bude u skladu sa razvojim ciljevima Ujedinjenih nacija za 2030. godinu, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije