Programi

Ukrali lične podatke osam miliona ljudi

Ukrali lične podatke osam miliona ljudi
Ukrali lične podatke osam miliona ljudi

SEUL - Dva muškaraca uhapšena su pod sumnjom da su ukrali lične podatke osam miliona korisnika mobilnih telefona i prodali ih marketinškim kompanijama, saopštila je danas južnokorejska policija.

To je bila jedna od najvećih hakerskih prevara u Južnoj Koreji.

Prema saopštenju policije, ta dva čovjeka napisala su program za preuzimanje podataka - imena, matičnih brojeva i brojeva telefona korisnika kompanije KT - korejske najveće fiksne telefonije i drugog najvećeg mobilnog operatera. Program je unijet u kompjuterski sistem te kompanije odakle je mjesecima sakupljao lične podatke.

Dva hakera su na toj prevari zaradila 887.000 dolara, saopštila je policija. Program i podatke o korisnicima prodavali su kompanijama za telemarketing koje su pomoću njih kontaktirale mušterije i podsticale ih da se prebace na druge operatere.

Jedan bivši radnik KT-a i još šest osoba terete se da su imali ulogu u toj prevari, saopštili su zvaničnici.

Krađa podataka u KT-u, koja je počela u februaru i trajala pet meseci, obuhvatila je polovinu njenih 16 miliona korisnika.

KT se izvinio i rekao da će pooštriti sistem bezbjednosti.

Taj incident je posljednji u nizu velikih hakerskih napada koji su pogodili milione u jednoj od zemalja sa najvećim brojem korisnika interneta u svijetu. Prošle godine, hakeri su ukrali lične podatke 13 miliona gejmera na Nexonu, a procurili su i privatni podaci 35 miliona članova veb portala Nate and Cyworld.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije