Programi

Velike promjene stižu u iOS 16

Velike promjene stižu u iOS 16
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Velike promjene stižu u iOS 16
N.N.

​Appleova konferencija za programere WWDC 2022 je za tri nedjelje. Na njoj očekujemo da američka kompanija predstavi mnogo zanimljivih stvari.

Među njima će biti i iOS 16, nova verzija operativnog sistema za iPhone uređaje. Sada stižu nove informacije o iOS-u 16. Kakve će promjene on donijeti?

Već smo čuli da bi iOS 16 mogao donijeti novi sistem obavještenja, dok će opcija Focus biti znatno unaprijeđena. Novi izvještaj sada prenosi još više detalja o iOS-u 16 i promjenama koje stižu s njim.

Prenosi se tako da će iOS 16 imati neke nove Apple aplikacije, ali i da će donijeti velike promjene u sistemu. Poznati analitičar Mark Gurman naveo je, između ostalog, da ne očekuje da će Apple predstaviti potpuni redizajn korisničkog interfejsa, pa u tom smislu možemo očekivati da se vizuelno iOS 16 neće značajno razlikovati od iOS-a 15. Međutim, on očekuje da će doći do velikih promjena u čitavom sistemu i da će tu biti nove Apple aplikacije.

Sistemske promjene ogledaće se vjerovatno u novim interaktivnim vidžetima, što je stvar s kojom je Apple već poprilično zakasnio, ali navodno će tu biti još noviteta, o kojima za sada ne znamo detalje.

Osim sistemskih promjena, Gurman napominje da bi Apple u iOS 16 mogao dodati i nove aplikacije. Tako je jedna od potencijalnih novih aplikacija, koje bismo mogli vidjeti na iOS-u 16, Apple Music Classical. Tragovi ove aplikacije otkriveni su u iOS-u 15.5 verziji. Nažalost, osim ove aplikacije, nije trenutno poznato kakve još aplikacije američka kompanija planira u najnovijoj verziji iOS-a.

Pored tih informacija, Gurman je naveo da će i sljedeća verzija operativnog sistema za pametne satove - watchOS 9 takođe ponuditi značajne promjene, ali nije ponudio više detalja, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije